Chcete mít srdce silné jako zvon? Pak by ve vašem jídelníčku neměla chybět mrkev. Prostřednictvím výzkumu výživy a zdraví tým vědců z IDIBAPS a Universitat Oberta de Catalunya zjistil, že vyšší hladiny karotenů v krvi mohou souviset se sníženým stupněm aterosklerózy v tepnách a v důsledku toho s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, informoval server Earth.
Studie přináší nový pohled na naše vnímání toho, jak zásadní roli hraje strava v kardiovaskulárním zdraví. Ukázalo se, že karoteny, bioaktivní sloučeniny přítomné zejména ve žlutém, oranžovém a zeleném ovoci a zelenině, jako je mrkev, špenát, hlávkový salát, rajčata, sladké brambory, brokolice, paprika, mango, meruňky a dýně, zastávají skutečně významnou roli.
Studie zahrnovala vzorek 200 účastníků ve věku 50 až 70 let. Odborníci mezi účastníky pečlivě zkoumali dva parametry: koncentraci karotenů v krvi a přítomnost aterosklerotických plátů v krční tepně – ty v těle vznikají v důsledku hromadění „špatného“ LDL cholesterolu. Toho bylo dosaženo pomocí ultrazvukového zobrazování. „Studie dochází k závěru, že čím vyšší je koncentrace karotenů v krvi, tím menší je aterosklerotická zátěž, zejména u žen,“ řekla Gemma Chiva Blanch, která studii vedla. „Můžeme tedy potvrdit, že strava bohatá na ovoce a zeleninu a tím i na karoteny snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění,“ doplnila.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou
Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…