Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Zbytky z restaurací poputují na charitu jednodušeji

Přebytečné uvařené jídlo poputuje na charitu. Foto: Pixabay

Není to tak dávno, co ministerstvo zemědělství zavedlo pravidlo, že obchodní domy musí darovat neprodejné, ale nezávadné jídlo potravinovým bankám. Těžkosti ovšem měly restaurace, jídelny a další podobná zařízení, která chtěla darovat nevyužité teplé jídlo. Nikdo dosud pořádně nevěděl jak na to, protože to ztěžovala hygienická opatření. I to se ale brzy změní!

Nyní zákon udává, že není problém darovat teplé jídlo ihned po jeho uvaření, ale pokud byste ho chtěli darovat později, je potřeba ho hned po výrobě zchladit. To ale nereflektuje realitu, protože restaurace a jídelny nevědí, kolik ho zbyde. Proto ministerstvo plánuje úpravu. „Vyhláška by měla darování pokrmů zjednodušit právě v tom, že by už nekladla podmínku, že ke zchlazení či zmrazení musí dojít bezprostředně po ukončení výroby pokrmu, ale obecně ve lhůtě stanovené pro výdej,“ upřesňuje mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Velkým bojovníkem za využití přebytků z teplého jídla je iniciativa Zachraň jídlo, která plánovanou změnu velmi vítá. Dokonce letos v březnu vydá příručku, která bude zařízením pomáhat s doposud komplikovaným procesem darování takového jídla.

Jídlo musí být pro přepravu správně zabaleno. Foto: Pexels

V jiných evropských zemích je darování jídla na charitu podstatně jednodušší. Například v Itálii stačí, když se zchlazené přebytky spotřebují do 24 hodin od zabalení. Funkční převoz teplého jídla potřebným funguje i v Portugalsku.

Už zmiňované pravidlo z roku 2018, které nařizuje obchodním domům s plochou větší než 400 metrů darovat neprodejné, ale stále bezpečné jídlo na charitu, přineslo do potravinových bank za rok 2020 přes 7 000 tun jídla. Pro porovnání: v roce 2012 to bylo pouhých 93 tun.

Největší problém s plýtváním je v domácnostech. Ty tvoří až 53 % potravinového odpadu. I když Češi vyhodí průměrně pouze 80 gramů jídla za rok (evropský průměr je 170 gramů), stále bychom si mohli polepšit. Nejvíce se u nás vyhazuje ovoce, zelenina a pečivo.

Zdroj: CzechCrunch

Související články

Zaručeně zlepší den

Kaufland válí. Patří mezi nejlepší obchodníky v udržitelnosti

Ostravští lékaři objevili způsob, jak pomoci s bojem proti rakovině kostní dřeně

Darujte stolici. Centrální banka vznikne v Česku

Brit uběhl v roce 2022 každý den maraton a výtěžek věnoval na pomoc lidem s rakovinou

Inspirativní rozhovor

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…