Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

S nejlepší inovací Expa přišli Češi. Co systém, který zvítězil, dokáže?

Čeští vědci vynalezli zařízení, které přemění vzduch ve vodu. Foto: Pixabay

Češi stále překvapují svět, a to i v oblasti inovací. Na Expu v Dubaji představili systém na výrobu vody ze vzduchu, během jednoho dne dokáže vyrobit i tisíc litrů. Ten se stal nejlepší inovací a porazil tisícovku dalších konkurentů.

Mysleli jste si, že výstavy Expo jsou už dávný přežitek? Není tomu tak. Naopak – představují se tu zajímavé inovace z různých oblastí, letos tu bylo až tisíc novinek z 200 různých zemí.

O vůbec prvním Expu v arabské zemi jsme psali již v předchozím článku, kde jsme zmiňovali právě oceněný S.A.W.E.R. čili Solar Air Water Earth Resource. Ten po ukončení Expa získal uznání od dubajského šejka jako inovace, která má potenciál.

Zařízení S.A.W.E.R. z dílny ČVUT. Foto: ČVUT

O co vůbec jde? V českém pavilonu byl představen systém navržený Jiřím F. Potužníkem již v roce 2017. Zařízení dokáže sesbírat vodní páru a zadržet ji, a to i ze suchého vzduchu. Teplým vzduchem se pára uvolní a ochlazením pak přemění na vodu. Právě na Expu ukazovali, jak se vzduch přemění na vodu a dokáže zavlažovat řasy i v pouštním prostředí typickém pro arabský svět.

Mizící zásoby vody jsou v posledních letech velmi diskutovaným tématem a takovýto vynález by opravdu mohl změnit svět. Čeští vědci z ČVUT ho chtějí dále vyvíjet, aby se z velkého kontejneru stalo menší přenosné zařízení.

Zdroj: CzechCrunch

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…