Jak potravinami neplýtvat učí iniciativa Zachraň jídlo veřejnost už několik let. Nyní její organizátoři plánují vydat kuchařku, která by neměla v žádné domácnosti chybět.
Kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni nabídne více než 80 inovativních receptů, ale i praktické rady a tipy či rozhovory s inspirativními osobnostmi. Její tvůrci se soustředí převážně na suroviny, které v českých domácnostech zbývají nejčastěji, a tak se jimi i nejběžněji plýtvá.
Kuchařka tak slibuje to, na co většina Čechů slyší – možnost, jak ušetřit nejen peníze, ale i přírodu. Nechybí v ní postupy, jak zpracovat sezónní ovoce a zeleninu, ale i opomíjené části potravin, jako je mrkvová nať nebo košťál brokolice. Předmluvu ke knize napíše světoznámý kuchař Massimo Bottura, který se do boje proti plýtvání jídlem aktivně a dlouhodobě zapojuje. Podílet se na ní budou i osobnosti z české gastronomické scény.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Příběh pro děti, které bojují se strachem
Vánoce se kvapem blíží, a tak přinášíme tip pro Ježíška na bezvadnou knihu, která udělá radost pod…