Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Zachraň jídlo informuje veřejnost o správném čtení etiket

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Pixabay

Údaj, že třetina všeho jídla na světě se vyhodí, je už poměrně známým faktem. Co je ale jeho příčinou? Více než polovinu viny nesou samotné domácnosti – kvůli špatnému skladování potravin, přehnanému nakupováním ve výhodných akcích, ale i špatnému čtení etiket.

Jak to tedy s nápisy na potravinách je? Označení spotřebujte do se používá především u výrobků s kratší trvanlivostí, které by se po uplynutí uvedeného data měly konzumovat pouze s opatrností. Oproti tomu nápis minimální trvanlivost do nosí trvanlivější potraviny, které lze – obzvlášť při správném skladování – poměrně bez obav konzumovat i po uplynutí data na obalu.

Potraviny po datu minimální trvanlivosti stačí obezřetně prohlédnout. V nepořádku je například zapáchající maso či uzeniny s lepkavým povrchem, ve zkaženém mléce se tvoří hrudky, kazící se zeleninu prozradí její žloutnutí a u jogurtů může být varováním vypouklé víčko. O dalších podrobnostech informuje organizace Zachraň jídlo ve své kampani Spotřebuj mě .

Související články

Zaručeně zlepší den

Nemůžete v noci spát? Vědci zjistili, co pomáhá proti nespavosti

Světová fotosoutěž roztomilých zvířat má finalisty. Je mezi nimi i fotka z Česka

Češi přišli s lékem na rakovinu. Nyní ho testují první pacienti

Vědci objevili nové výhody roušek. Zmírňují průběh nemoci a můžou nahradit očkování

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.