Zachraň jídlo informuje veřejnost o správném čtení etiket

Zdroj fotografie: Pixabay

Údaj, že třetina všeho jídla na světě se vyhodí, je už poměrně známým faktem. Co je ale jeho příčinou? Více než polovinu viny nesou samotné domácnosti – kvůli špatnému skladování potravin, přehnanému nakupováním ve výhodných akcích, ale i špatnému čtení etiket.

Jak to tedy s nápisy na potravinách je? Označení spotřebujte do se používá především u výrobků s kratší trvanlivostí, které by se po uplynutí uvedeného data měly konzumovat pouze s opatrností. Oproti tomu nápis minimální trvanlivost do nosí trvanlivější potraviny, které lze – obzvlášť při správném skladování – poměrně bez obav konzumovat i po uplynutí data na obalu.

Potraviny po datu minimální trvanlivosti stačí obezřetně prohlédnout. V nepořádku je například zapáchající maso či uzeniny s lepkavým povrchem, ve zkaženém mléce se tvoří hrudky, kazící se zeleninu prozradí její žloutnutí a u jogurtů může být varováním vypouklé víčko. O dalších podrobnostech informuje organizace Zachraň jídlo ve své kampani Spotřebuj mě .

Autor článku

Kristýna Motlová