Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nové jídlo s proteiny by mělo být ekologičtější než steak

Ilustrační foto: Pixabay

Vědci se stále snaží najít ekologičtější variantu stravování. Výzkumníci z univerzity Yonsei v Jižní Koreji v laboratořích proto vyvinuli rýži nacpanou proteinem, konkrétně hovězím. Masová rýže je podle nich nenákladná a navíc je ekologičtější než steak s rýží, informoval server iRozhlas.

Jednotlivá zrnka rýže výzkumníci nejdřív obalili rybí želatinou, aby se hovězí buňky lépe uchytily. Takhle potom odpočívaly 11 dní v Petriho misce, kdy svalovina začala prorůstat pórovitý povrch rýže. Podle vědců má taková rýže o 8 procent více bílkovin a o 7 procent více tuku. Navrhují proto, aby masová rýže ulevila tam, kde je nedostatek jídla – můžou se jí stravovat vojáci ve válce nebo astronauti ve vesmíru.

Nově vyvinuté jídlo je navíc ekologické. Ve srovnání s běžným hovězím masem má menší uhlíkovou stopu, protože díky tomuto způsobu výroby není nutné chovat velké množství zvířat. Při výrobě hybridní rýže připadá na 100 gramů proteinu zhruba 6 kilogramů oxidu uhličitého, zatímco při běžném chovu je to u hovězího téměř 50 kilogramů.

Související články

Zaručeně zlepší den

Hladovění může pomoci proti nádorovým buňkám

Vesmírný podzim je na obzoru: chystá se největší tuzemský festival kosmických aktivit Czech Space Week

Pod povrchem Měsíce se skrývá další překvapení

Od nano k eko. Fatma Yalcinkaya a její výzkum

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Už druhé prázdniny po sobě bude velká část Čechů trávit dovolenou v tuzemsku. Letos na jaře vyšla…