Revoluční metodu pěstování zeleniny v zimě objevil rakouský farmář Wolfgang Palme náhodou. Jak nedávno řekl v rozhovoru pro magazín Reasons To Be Cheerful, překvapilo ho jednou, že salát, který pěstoval, bez úhony přežil podzimní mrazík. Začal tento zvláštní jev zkoumat a výsledkem je metoda, která může znamenat důležitý milník nejen v pěstování zeleniny. V zahradě ve vídeňském Schönbrunu, kde svůj výzkum provádí, se mu podařilo metodu úspěšně otestovat už na více než 70 druzích zeleniny.
Pro pěstování zeleniny používá Palme nevytápěné fóliovníky, zemi přitom ohřívá hnojivem. Rostliny také vysazuje v různých ročních dobách – například ledový salát radí vysadit v srpnu, abyste ho pak mohli sklízet od listopadu do ledna. Pro zájemce vydal dokonce návod v angličtině, ve kterém radí, který druh zeleniny kdy sázet.
Jeho metoda může nejen výrazně zvýšit výnos z úrody, ale také pomoci ke snížení emisí oxidu uhličitého a tím ke zlepšení životního prostředí. Většina zeleniny se dnes buď dováží z dalekých zemí, nebo pěstuje ve vytápěných sklenících, což má obrovský vliv na naši planetu. Palme to chce změnit, spolupracuje proto s rakouskými zemědělci a ve Vídni pořádá kurzy pro širokou veřejnost.
Zdroj: reasonstobecheerful.world
Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?
Umění se správně ptát může do značné míry ovlivnit a proměnit naše životy. Špatné odpovědi totiž…