Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Potravinové banky loni shromáždily rekordní množství jídla. Pomohly 160 tisícům lidí v nouzi

Ilustrační foto: Freepik

Více než sedm tisíc tun potravin v hodnotě přes tři sta milionů korun. Potravinové banky v Česku loni shromáždily o třicet procent jídla více než v předešlém roce. Kvůli pandemii pomáhaly zachraňovat potraviny nejen ze supermarketů či od pěstitelů, ale také z uzavřených restaurací, jídelen i z programů Ovoce, zelenina a mléko do škol – zajistily distribuci více než pěti set tun těchto produktů.

Podle údajů České federace potravinových bank získaly banky v loňském roce o dva tisíce tun jídla více než v roce 2019, i přesto však byla poptávka vyšší než nabídka. „Objem potravin, které se nám letos povedlo shromáždit je enormní, a přesto nebyl dostatečný. V podzimním období jsme se kvůli stoupající poptávce dostali do situace, kdy byly naše sklady téměř prázdné. Naštěstí nás v té době finančně i potravinami podpořili tisíce drobných dárců a díky jejich příspěvkům jsme mohli nadále pomáhat tam, kde bylo potřeba,“ řekla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Potravinové banky jsou neziskové organizace, které shromažďují potraviny a distribuují je charitativním a dobročinným organizacím. Jejich prostřednictvím se poté dostanou k seniorům, bezdomovcům, matkám samoživitelkám a dalším lidem v nouzi. V Česku aktuálně funguje patnáct potravinových bank, jejichž kompletní seznam lze najít na webových stránkách kamsnim.cz. Většinu zásob banky získávají od obchodních řetězců, z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci, pěstitelů, producentů či jednotlivců.

Související články

Zaručeně zlepší den

Blíží se konec palmového oleje? Vědci našli zdravější a zelenější alternativu

Jak pomáhá AfaSlovník lidem s afázií, ale i jinými poruchami řeči

Vědci našli způsob, jak znovu použít jednorázové roušky

Vědci konečně znají genetickou příčinu lupusu. Objev umožní vývoj účinné léčby

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…