Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Potravina, která může nasytit lidstvo. Proč by amarant neměl chybět v našem jídelníčku?

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Depositphotos

Takzvaný laskavec neboli amarant se zatím netěší v Česku příliš velké oblibě. Rostlina pocházející ze Střední Ameriky má přitom podle deníku The Guardian potenciál nasytit v případě krize celé lidstvo.

Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash

Červené kvetoucí chocholky a listy podobné mangoldu se vyjímají na mnohých zahrádkách. Málokdo však sklízí výživná semena této superpotraviny, která obsahuje všech 9 aminokyselin, vitamíny B a E či nenasycené mastné kyseliny. Semena připomínající pohanku či quinou jsou také chutným zdrojem manganu, hořčíku, železa, fosforu a antioxidantů.

Amarant se dostal do hledáčku kosmetického i potravinářského průmyslu v roce 1970. Jeho historie však sahá až 8 000 let do minulosti. Rostlina sloužila jako zdroj obživy i jako rituální potravina Máyů a Aztéků, jeho tradiční přípravě se lidé dodnes učí od domorodých amerických kmenů. Laskavec je vysoce odolný vůči vlivům počasí i různých chemických postřiků, a má tak vysoký potenciál v potravinářství.

Ilustrační foto: Unsplash

Jedna rostlina vyprodukuje zhruba 100 semínek bohatých na vlákninu, díky čemuž je potravina sytá a zároveň má schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi i předcházet rakovině střeva. Díky obsaženým živinám tato bezlepková superpotravina zvyšuje aktivitu mozku a redukuje záněty v těle. Semena amarantu lze konzumovat buď v celku, rozemletá na mouku, nebo ve formě vloček či těstovin. V kuchyni tak má široké využití jako příloha či součást kaší, polévek a dezertů.

Zdroj: The Guardian

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Zapomeňte na 10 000 hodin. Přeskočte pořadí a buďte úspěšní

Inspirace z knihovny: Zapomeňte na 10 000 hodin. Přeskočte pořadí a buďte úspěšní

Opřete se do svého strachu, experimentujte, nebuďte nejlepší – buďte jediní. To jsou jen tři z …