Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Pálivé papričky pomáhají nejen v kuchyni. Vědci zjistili, jak přispívají zdraví

Zdroj ilustračních fotografií: Freepik

Pravidelná konzumace pálivých papriček přispívá podle studie italských vědců ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Díky aktivní složce kapsaicin tato pálivá zelenina také zrychluje metabolismus a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu pozitivního pro lidské tělo. Mezi další pozitiva papriček patří jejich protizánětlivé účinky či zmírňování bolesti.

Lidé, kteří jedí pálivé papričky aspoň čtyřikrát týdně, mají podle vědců riziko úmrtí na infarkt nižší o 40 procent, u mrtvice je to dokonce až 60 procent. Téměř o čtvrtinu menší nebezpečí pak mají lidé díky pravidelné konzumaci této pikantní zeleniny na úmrtí na jinou chorobu. „Je zajímavé, že ochrana před rizikem úmrtí je nezávislá na typu stravování. I u osob, které se neřídí důsledně středomořskou dietou, má pálivá paprika ochranný efekt,“ uvedl jeden z autorů studie Giovanni de Gaetano.

Na studii odborníci pracovali osm let, zapojilo se do ní celkem 23 tisíc obyvatel italské oblasti Molise. Podle italského deníku Corriere della Sera by však výsledky výzkumu rozhodně neměly sloužit jako alibi pro nevhodné stravování. „Pozor na to, abychom nepropadli přesvědčení, že můžeme jíst nezdravě. Přínos pálivých papriček má být naopak stimulem pro zlepšení stravovacích návyků,“ upozornil primář Centra pro poruchy příjmu potravy při klinice San Raffaele v Miláně Stefano Erzegovesi.

Zdroj: České noviny

Související články

Inspirace

Optimismus snižuje riziko srdečního selhání

Inspirace

Cvičte paměť a vzdělávejte se. Pomáhá to předcházet demenci

Inspirace

Přísná dieta může pomoci při léčbě cukrovky

Inspirace

Brněnští vědci posunuli léčbu rakoviny u dětí zas o kousek dál

Zaručeně zlepší den

Česká firma přišla s revoluční metodou zpracování odpadu

Jak zabránit suchu v krajině? Podívejte se, jak originálně problém vyřešili na Šumavě

Napůl robot, napůl člověk. Chytrý oblek zvyší efektivitu práce

Proč prádlo usušené na slunci tak krásně voní? Dánští vědci tuto záhadu objasnili

Inspirativní rozhovor

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou projektu Chcu to v Brně, jehož prostřednictvím brněnští studenti pomáhají občanům se podílet na veřejném dění.