Jak zachovat čerstvost balených potravin bez lednice či mrazáku? Oxid uhličitý to bez ztráty živin dokáže až na několik měsíců. Nová technologie amerického start-upu Father Farms řeší problematiku plýtvání jídlem a snižuje spotřebu energie.
Ovoce, zeleninu, mléčné produkty i maso zabalené novou metodou lze skladovat při pokojové teplotě bez rizika zkažení. Jídlo se pomocí oxidu uhličitého jednoduše zavakuuje a zahřátím se zbaví mikroorganismů. Na rozdíl od běžně používané páry či vody navíc oxid uhličitý při pasterizaci zamezí ztrátám nutriční hodnoty potravin.
Technologie nevyžaduje použití konzervantů, a je proto vstřícná k lidskému zdraví. Od objevu si zakladatelé start-upu slibují snížení nákladů na infrastrukturu trhu s potravinami, dovozu i samotné produkce potravin. Oxid uhličitý je navíc recyklovatelný, metoda tak může být dalším krokem k udržitelnému zpracování potravin.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění
Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…