Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Už žádné plýtvání jídlem. Nová technologie udrží potraviny čerstvé i několik měsíců

1 minuta radosti
Ilustrační foto: Depositphotos

Jak zachovat čerstvost balených potravin bez lednice či mrazáku? Oxid uhličitý to bez ztráty živin dokáže až na několik měsíců. Nová technologie amerického start-upu Father Farms řeší problematiku plýtvání jídlem a snižuje spotřebu energie.

Ovoce, zeleninu, mléčné produkty i maso zabalené novou metodou lze skladovat při pokojové teplotě bez rizika zkažení. Jídlo se pomocí oxidu uhličitého jednoduše zavakuuje a zahřátím se zbaví mikroorganismů. Na rozdíl od běžně používané páry či vody navíc oxid uhličitý při pasterizaci zamezí ztrátám nutriční hodnoty potravin.

Technologie nevyžaduje použití konzervantů, a je proto vstřícná k lidskému zdraví. Od objevu si zakladatelé start-upu slibují snížení nákladů na infrastrukturu trhu s potravinami, dovozu i samotné produkce potravin. Oxid uhličitý je navíc recyklovatelný, metoda tak může být dalším krokem k udržitelnému zpracování potravin.

Související články

Zaručeně zlepší den

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální…