Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Lokální potraviny ocení tělo i planeta. Zemědělcům nyní pomáhají akademici

Ilustrační foto: Pexels

Upřednostnění lokálních potravin před masem z Austrálie, jablky z Francie nebo celerem ze Španělska přináší výhody konzumentům i těm, kteří se produkcí potravin zabývají. Iniciativa s akademickou podporou vědců z Mendelovy univerzity se snaží dostat do povědomí výhody co nejkratší cesty od pěstitele ke konzumentovi a naučit zemědělce, jak své zdravé potraviny co nejlépe prodat v bezprostředním okolí.

Především mladší generace si uvědomuje, že je důležité znát původ potravin, a tak nehledí jen na jejich cenu v supermarketech. „Je nastavená ke zdravému životnímu stylu. Jde o záležitost nejen kvality ekologických produktů, ale i udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí, mladší generace k tomu má blíž,“ říká Milada Šťastná, vedoucí Ústavu aplikované krajinné ekologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity, jež také stojí v čele pracovní skupiny, která má za cíl propagovat odběr potravin pěstovaných co nejblíže jejich konzumentům.

Jednou z možností, jak podpořit konzumaci lokálních sezónních potravin od regionálních farmářů, je koncept krátkých dodavatelských řetězců. Zemědělcům pomáhají dostat jejich produkty k zákazníkům také akademici, kteří jim nabízejí informace a pomoc s rozvojem udržitelné ekonomiky a také radí, jak zvýšit zájem veřejnosti o zdravé sezónní potraviny. Vedle toho je mohou motivovat také evropské programy, které upřednostňují co nejkratší dobu dodávky produktů od zemědělce ke spotřebiteli. Tato strategie nese poetický název Farm to Fork, což v překladu znamená z farmy na vidličku.

Lokální potraviny podporují vědci i Evropská unie. Ilustrační foto: Pixabay

Další variantou je komunitní odběr lokálních potravin přímo od zemědělců a v době jejich sklizně. Spotřebitelé a zemědělci se tak stávají partnery, jejich vzájemné vztahy jsou příznivější, transparentnější a mají podobu sousedských vazeb. Zákazníci vědí, odkud potraviny pocházejí a jak se pěstují. Zemědělci si pak díky předplaceným odběrům na celou sezonu mohou lépe plánovat úrodu. „Jednou z výhod lokální spotřeby je totiž i efektivní doprava v regionu. K tomu je třeba změnit některé spotřebitelské návyky,“ uvedla Šťastná s tím, že klíčová je myšlenka patriotismu, která se v České republice zatím příliš nepěstuje.

Související články

Příroda a ekologie

Nové jídlo s proteiny by mělo být ekologičtější než steak

Příroda a ekologie

Udržitelnou rýži bude Vietnam pěstovat pomocí dronů

Příroda a ekologie

V Česku se podařilo zachránit už 725 tun potravin

Z domova

Nový projekt má omezit plýtvání potravinami u dětí

Podpořte Pozitivní zprávy

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…

Zaručeně zlepší den

Vakcína proti rakovině má pozoruhodně dobré výsledky

Lepidlo budoucnosti? Nový hydrogel odolává slané vodě i vysokému tlaku

Expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience je nejlepším pivním zážitkem v Evropě

Je ekologičtější vlak, nebo letadlo? Známe odpověď

Inspirativní rozhovor

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít

Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít

Spousta lidí se jí bojí, protože se s ní všichni bez výjimky alespoň jednou v životě setkáme. Co je…