Upřednostnění lokálních potravin před masem z Austrálie, jablky z Francie nebo celerem ze Španělska přináší výhody konzumentům i těm, kteří se produkcí potravin zabývají. Iniciativa s akademickou podporou vědců z Mendelovy univerzity se snaží dostat do povědomí výhody co nejkratší cesty od pěstitele ke konzumentovi a naučit zemědělce, jak své zdravé potraviny co nejlépe prodat v bezprostředním okolí.
Především mladší generace si uvědomuje, že je důležité znát původ potravin, a tak nehledí jen na jejich cenu v supermarketech. „Je nastavená ke zdravému životnímu stylu. Jde o záležitost nejen kvality ekologických produktů, ale i udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí, mladší generace k tomu má blíž,“ říká Milada Šťastná, vedoucí Ústavu aplikované krajinné ekologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity, jež také stojí v čele pracovní skupiny, která má za cíl propagovat odběr potravin pěstovaných co nejblíže jejich konzumentům.
Jednou z možností, jak podpořit konzumaci lokálních sezónních potravin od regionálních farmářů, je koncept krátkých dodavatelských řetězců. Zemědělcům pomáhají dostat jejich produkty k zákazníkům také akademici, kteří jim nabízejí informace a pomoc s rozvojem udržitelné ekonomiky a také radí, jak zvýšit zájem veřejnosti o zdravé sezónní potraviny. Vedle toho je mohou motivovat také evropské programy, které upřednostňují co nejkratší dobu dodávky produktů od zemědělce ke spotřebiteli. Tato strategie nese poetický název Farm to Fork, což v překladu znamená z farmy na vidličku.

Další variantou je komunitní odběr lokálních potravin přímo od zemědělců a v době jejich sklizně. Spotřebitelé a zemědělci se tak stávají partnery, jejich vzájemné vztahy jsou příznivější, transparentnější a mají podobu sousedských vazeb. Zákazníci vědí, odkud potraviny pocházejí a jak se pěstují. Zemědělci si pak díky předplaceným odběrům na celou sezonu mohou lépe plánovat úrodu. „Jednou z výhod lokální spotřeby je totiž i efektivní doprava v regionu. K tomu je třeba změnit některé spotřebitelské návyky,“ uvedla Šťastná s tím, že klíčová je myšlenka patriotismu, která se v České republice zatím příliš nepěstuje.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…




Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít
Spousta lidí se jí bojí, protože se s ní všichni bez výjimky alespoň jednou v životě setkáme. Co je…