Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Lokální potraviny ocení tělo i planeta. Zemědělcům nyní pomáhají akademici

Ilustrační foto: Pexels

Upřednostnění lokálních potravin před masem z Austrálie, jablky z Francie nebo celerem ze Španělska přináší výhody konzumentům i těm, kteří se produkcí potravin zabývají. Iniciativa s akademickou podporou vědců z Mendelovy univerzity se snaží dostat do povědomí výhody co nejkratší cesty od pěstitele ke konzumentovi a naučit zemědělce, jak své zdravé potraviny co nejlépe prodat v bezprostředním okolí.

Především mladší generace si uvědomuje, že je důležité znát původ potravin, a tak nehledí jen na jejich cenu v supermarketech. „Je nastavená ke zdravému životnímu stylu. Jde o záležitost nejen kvality ekologických produktů, ale i udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí, mladší generace k tomu má blíž,“ říká Milada Šťastná, vedoucí Ústavu aplikované krajinné ekologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity, jež také stojí v čele pracovní skupiny, která má za cíl propagovat odběr potravin pěstovaných co nejblíže jejich konzumentům.

Jednou z možností, jak podpořit konzumaci lokálních sezónních potravin od regionálních farmářů, je koncept krátkých dodavatelských řetězců. Zemědělcům pomáhají dostat jejich produkty k zákazníkům také akademici, kteří jim nabízejí informace a pomoc s rozvojem udržitelné ekonomiky a také radí, jak zvýšit zájem veřejnosti o zdravé sezónní potraviny. Vedle toho je mohou motivovat také evropské programy, které upřednostňují co nejkratší dobu dodávky produktů od zemědělce ke spotřebiteli. Tato strategie nese poetický název Farm to Fork, což v překladu znamená z farmy na vidličku.

Lokální potraviny podporují vědci i Evropská unie. Ilustrační foto: Pixabay

Další variantou je komunitní odběr lokálních potravin přímo od zemědělců a v době jejich sklizně. Spotřebitelé a zemědělci se tak stávají partnery, jejich vzájemné vztahy jsou příznivější, transparentnější a mají podobu sousedských vazeb. Zákazníci vědí, odkud potraviny pocházejí a jak se pěstují. Zemědělci si pak díky předplaceným odběrům na celou sezonu mohou lépe plánovat úrodu. „Jednou z výhod lokální spotřeby je totiž i efektivní doprava v regionu. K tomu je třeba změnit některé spotřebitelské návyky,“ uvedla Šťastná s tím, že klíčová je myšlenka patriotismu, která se v České republice zatím příliš nepěstuje.

Související články

Zaručeně zlepší den

Promluvila jsem o něčem, o čem mnoho žen mlčí, říká autorka podcastu Sádlo Ridina Ahmedová

Přemíra plastů nám už nebude ležet v žaludku. Nový způsob, jak se jich zbavit, vás překvapí

VIDEO: Voda dělá radost nejen dětem. Slůně dovádějící ve sprše vám zpříjemní víkend

Češka získala ocenění od britského premiéra. Na stoleté plachetnici sbírá plasty z oceánu

Inspirativní rozhovor

Promluvila jsem o něčem, o čem mnoho žen mlčí, říká autorka podcastu Sádlo Ridina Ahmedová

Promluvila jsem o něčem, o čem mnoho žen mlčí, říká autorka podcastu Sádlo Ridina Ahmedová

Přečtěte si rozhovor s umělkyní, která se nebojí mluvit o přijetí vlastního těla.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Jde to s námi z kopce. Situace ve světě se horší, množství násilných činů narůstá. Také…