Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Ekoznačení potravin má vliv na výběr jídla. Podporuje udržitelné stravování

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Udržitelné stravování je stále více trendy. Přibývá vegetariánů a veganů, rostlinnou stravu už najdeme ve všech větších supermarketech. Cílem je ulevit naší planetě. Vědci nyní zkoumali, jaká strategie je při propagování těchto diet nejefektivnější. O závěrech studie informoval server Earth.

Tým vědců zaštítěný univerzitou v Bristolu odhalil, že jedním ze způsobů propagace udržitelné stravy je označovat potravinářské výrobky informacemi o udržitelnosti, takzvaným ekoznačením. Uživatelům jsou poskytovány podrobnosti o využívání vody, půdy a o emisích skleníkových plynů pomocí systému semaforů. Další účinnou strategií se ukázalo být takzvané sociální pošťuchování. Funguje na bázi sdělování spotřebitelům, který konkrétní produkt je nejoblíbenější volbou.

Které jídlo byste upřednostnili?

Odborníci výzkum prováděli ve Velké Británii. Respondenty rozdělili do tří skupin. Všichni účastníci měli k dispozici jídelní lístek obsahující tři různé možnosti jídla (hovězí burrito, kuřecí burrito a vegetariánské burrito), přičemž byli požádáni, aby si vybrali jeden pokrm, který by snědli.

První skupině byla ukázána jídla se semaforem (hovězí burrito mělo červenou barvu vyjadřující, že jde o neekologické jídlo, kuřecí burrito bylo oranžové, tudíž neutrální, vegetariánská varianta jídla disponovala zelenou značkou, což znamená, že pokrm splňuje podmínky udržitelnosti).

Skupina dvě si vybírala jídlo podle značení oblíbenosti. To znamená, že vegetariánské burrito bylo označené jako nejpopulárnější pomocí nálepky zlaté hvězdy. Jednalo se tedy o formu sociálního pošťuchování. Třetí skupině pak nebyla ukázána ani ekoznačka, ani nedošlo k sociálnímu pošťouchnutí. Lidé si zkrátka vybrali, co chtějí jíst.

Výzkumníci zjistili, že jak ekoznačka, tak sociální pošťuchování jsou vysoce účinnými způsoby ovlivňování výběru nejudržitelnější možnosti stravování. Ekoznačka se přitom ukázala být nejefektivnější. Tato zjištění naznačují, že bychom se měli zaměřovat na tyto dva způsoby propagace, abychom snížili spotřebu masa a zmírnili globální oteplování.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Behavioral Public Policy

Související články

Zaručeně zlepší den

Kaufland válí. Patří mezi nejlepší obchodníky v udržitelnosti

Ostravští lékaři objevili způsob, jak pomoci s bojem proti rakovině kostní dřeně

Darujte stolici. Centrální banka vznikne v Česku

Brit uběhl v roce 2022 každý den maraton a výtěžek věnoval na pomoc lidem s rakovinou

Inspirativní rozhovor

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…