Takzvaný Index globální potravinové bezpečnosti každoročně vyhodnocuje prestižní britský týdeník The Economist. Na základě čtyř faktorů – kvality potravin, jejich bezpečnosti, dostupnosti a zhodnocení stavu přírodních zdrojů – je pak sestaven žebříček jednotlivých států. Z celkového počtu 113 zemí se Česká republika za rok 2020 umístila na úctyhodném pátém místě.
Sestavení žebříčku předchází vyhodnocení 59 různorodých indikátorů, které se porovnávají napříč všemi zeměmi. Mezi faktory je například možnost výskytu ozbrojeného konfliktu nebo genderová nerovnost. V posledním roce přibyla i úroveň stavu přírodních zdrojů, která souvisí se změnami klimatu a jejich dopadem na potravinové systémy. Nejlépe si v tabulce vedlo Finsko, následovalo ho Irsko, Nizozemsko a Rakousko. České republice se tak podařilo porazit i takové státy, jako je Velká Británie, Švýcarsko, nebo dokonce Japonsko.
Umístění České republiky na jednom z předních míst napomohlo například mírné klima, malé procento degradované půdy, nízké riziko znečištění vod nebo neočekávaný nárůst populace. Další změny přitom mohou brzy následovat – v současné době se u nás očekává schválení pokračujícího dokumentu, který se zabývá strategií bezpečnosti potravin a výživy do roku 2030.
Zdroj: foodsecurityindex.eiu.com
Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší
Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…