Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Hmyz má být potravinou budoucnosti. V čem tkví jeho výjimečnost?

Ilustrační foto: Depositphotos

Jedinečné výživové hodnoty i udržitelnost chovu stojí za obrovským potenciálem jedlého hmyzu v potravinářském průmyslu. Kromě exotických ochutnávek si dnes lidé mohou hmyzí bílkovinu zakoupit třeba ve formě prášku, tedy takzvané hmyzí mouky.

Prášek lze zakomponovat do pečiva, těstovin i mnoha dalších pokrmů a zvýšit tak jejich nutriční hodnotu. Od běžné mouky je prášek prakticky nerozeznatelný. Jedlý hmyz však oproti obilovinám obsahuje vysoké množství bílkovin, tuků, vlákniny, ale i některých vitamínů a minerálů. Jeho produkce je navíc udržitelnější než chov hospodářských zvířat, zejména díky několikanásobně nižší spotřebě vody, krmiva i potřebného prostoru stejně jako výrazně nižší produkci skleníkových plynů.

Mouka vyrobená z rozemletého hmyzu je snadno zaměnitelná s běžnou moukou, nabízí však výrazně více nutričních hodnot. Foto: se svolením ENTOWAY

Běžné zdroje výživy při rostoucí populaci není možné udržet donekonečna. Hmyz je kvalitním zdrojem živin a tvoří součást lidské stravy už od nepaměti. V našich končinách však bohužel není moc populární,“ uvedl Martin Masár, zakladatel firmy ENTOWAY zabývající se produkcí hmyzího prášku a výzkumem jedlého hmyzu. Mezi jedlé druhy hmyzu schválené Evropskou unií patří cvrček domácí, larvy potemníka stájového, cvrček krátkokřídlý, saranče stěhovavá či larvy potemníka moučného. „Do budoucna budou pro potravinářský průmysl zajímavé i proteinové a tukové koncentráty získané z hmyzu,“ doplnil Masár.

Související články

Zaručeně zlepší den

Promluvila jsem o něčem, o čem mnoho žen mlčí, říká autorka podcastu Sádlo Ridina Ahmedová

Přemíra plastů nám už nebude ležet v žaludku. Nový způsob, jak se jich zbavit, vás překvapí

VIDEO: Voda dělá radost nejen dětem. Slůně dovádějící ve sprše vám zpříjemní víkend

Češka získala ocenění od britského premiéra. Na stoleté plachetnici sbírá plasty z oceánu

Inspirativní rozhovor

Promluvila jsem o něčem, o čem mnoho žen mlčí, říká autorka podcastu Sádlo Ridina Ahmedová

Promluvila jsem o něčem, o čem mnoho žen mlčí, říká autorka podcastu Sádlo Ridina Ahmedová

Přečtěte si rozhovor s umělkyní, která se nebojí mluvit o přijetí vlastního těla.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nikdy není pozdě změnit svůj život. Stačí jen Jíst, meditovat, milovat

Inspirace z knihovny: Nikdy není pozdě změnit svůj život. Stačí jen Jíst, meditovat, milovat

Co s životem, když se zbortí všechny naše dosavadní jistoty? Utápět se v sebelítosti,…