Křupavá paprika, slaďoučká broskev, vyzrálý banán, šťavnaté rajče nebo osvěžující okurka. Ovoce a zelenina hrají nezastupitelnou roli v našich životech. Jejich význam je tak velký, že OSN letošní rok vyhlásila Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Vítejte ve světě vitamínů, minerálů a obecně prospěšných látek.
Cílem kampaně je celosvětové zvýšení povědomí o blahodárném vlivu ovoce a zeleniny na naše zdraví. Jedná se o první potraviny zaváděné do jídelníčku kojenců, přičemž pravidelnou součástí by ovoce a zelenina měly zůstat po celý život. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumaci alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny denně jako prevenci před chronickými onemocněními (rakovina, cukrovka, obezita, srdeční choroby). Vítány jsou různé úpravy ovoce a zeleniny stejně jako oku lahodící barevnost na talíři.
Téma úzce souvisí s ochranou klimatu. Ekologické zemědělství se vyhýbá používání syntetických hnojiv či pesticidů. Biozemědělci tedy vytváří zdravější životní prostředí a lepší podmínky pro život rostlin i živočichů. Preferovat bychom přitom měli lokální produkty. Zamezíme tak zbytečným ztrátám, plýtvání a vzniku odpad k nímž dochází během přepravy na dlouhé vzdálenosti. S tím souvisí začlenění místních producentů ovoce a zeleniny do dodavatelských řetězců.
Pokud se rádi vzděláváte zábavnou formou, nenechte si ujít kvízy připravené Národním zemědělským muzeem právě pro příležitost Mezinárodního roku ovoce a zeleniny. Můžete se tak například dozvědět, že naše nejpěstovanější ovoce, jablko, pochází ze střední Asie.
Zdroj: OSN
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní
Steve Jobs byl jako každý z nás. Člověk z masa a kostí. Co konkrétně jej odlišilo? Díky čemu uspěl?…