Při odšťavňování ovoce a zeleniny vznikají nejen chutné a zdravé drinky, ale i hromada odpadu. Hned 180 kilogramů těchto zbytkových surovin měsíčně se české firmy rozhodly znovu smysluplně využít. Známý výrobce ovocných šťáv a biopekárna spojili síly a představili světu sušenky a krekry s názvem Dužinky.
Plýtvání kvalitním ovocem a zeleninou je problém, kterému se inovátorský projekt snaží zamezit. Zatímco doteď končily stovky kil odšťavněných zbytků kvalitních ingrediencí v odpadu, nyní se mění v lahodné dobroty. „Dužinky jsou prvním společným projektem UGO a Zemanky, ale už našim druhým projektem cirkulárního pečení. Mám obrovskou radost, že takovéto unikátní a inovativní projekty nyní v Česku vznikají a naše rodinná biopekárna je pomáhá tvořit,” říká o projektu Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka, ve které se nové pochutiny vyrábějí.
Řadu cirkulárních sušenek a krekrů tvoří čtyři varianty. Všechny jsou vhodné i pro vegany. Milovníci sladkého mohou ochutnat jablečné sušenky, ze slaných dobrot jsou pak k dispozici řepné, mrkvové a řepno-mrkvové krekry.
Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?
Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty. Tereza Ramba promlouvá do duše všem Dobrodruhům
Láska je. Věta, která vystihuje životy nás všech. Protože láska je všechno, jak by řekla Tereza…