Při odšťavňování ovoce a zeleniny vznikají nejen chutné a zdravé drinky, ale i hromada odpadu. Hned 180 kilogramů těchto zbytkových surovin měsíčně se české firmy rozhodly znovu smysluplně využít. Známý výrobce ovocných šťáv a biopekárna spojili síly a představili světu sušenky a krekry s názvem Dužinky.
Plýtvání kvalitním ovocem a zeleninou je problém, kterému se inovátorský projekt snaží zamezit. Zatímco doteď končily stovky kil odšťavněných zbytků kvalitních ingrediencí v odpadu, nyní se mění v lahodné dobroty. „Dužinky jsou prvním společným projektem UGO a Zemanky, ale už našim druhým projektem cirkulárního pečení. Mám obrovskou radost, že takovéto unikátní a inovativní projekty nyní v Česku vznikají a naše rodinná biopekárna je pomáhá tvořit,” říká o projektu Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka, ve které se nové pochutiny vyrábějí.
Řadu cirkulárních sušenek a krekrů tvoří čtyři varianty. Všechny jsou vhodné i pro vegany. Milovníci sladkého mohou ochutnat jablečné sušenky, ze slaných dobrot jsou pak k dispozici řepné, mrkvové a řepno-mrkvové krekry.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Životy mileniálů nejsou jednoduché. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde především o zábavu…