Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Ani kousek mrkve nazmar. Sušenky ze zbytků ovoce a zeleniny dorazily do českých obchodů

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Depositphotos

Při odšťavňování ovoce a zeleniny vznikají nejen chutné a zdravé drinky, ale i hromada odpadu. Hned 180 kilogramů těchto zbytkových surovin měsíčně se české firmy rozhodly znovu smysluplně využít. Známý výrobce ovocných šťáv a biopekárna spojili síly a představili světu sušenky a krekry s názvem Dužinky.

Plýtvání kvalitním ovocem a zeleninou je problém, kterému se inovátorský projekt snaží zamezit. Zatímco doteď končily stovky kil odšťavněných zbytků kvalitních ingrediencí v odpadu, nyní se mění v lahodné dobroty. „Dužinky jsou prvním společným projektem UGO a Zemanky, ale už našim druhým projektem cirkulárního pečení. Mám obrovskou radost, že takovéto unikátní a inovativní projekty nyní v Česku vznikají a naše rodinná biopekárna je pomáhá tvořit,” říká o projektu Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka, ve které se nové pochutiny vyrábějí.

Řadu cirkulárních sušenek a krekrů tvoří čtyři varianty. Všechny jsou vhodné i pro vegany. Milovníci sladkého mohou ochutnat jablečné sušenky, ze slaných dobrot jsou pak k dispozici řepné, mrkvové a řepno-mrkvové krekry.

Související články

Zaručeně zlepší den

FOTO: Letící hejno hus i surfař ve vlnách. Toto jsou nejlepší fotky pořízené z dronu

Zaručeně rozzáří den. Podívejte se na nejvtipnější přírodní scenérie letošního roku

Důkaz, na který vědci dlouho čekali. Dvě žraločí samice přivedly na svět mládě

FOTO: Letící rorýs i tetřev při východu slunce. Toto jsou nejlepší ptačí snímky roku

Inspirativní rozhovor

Českou republiku ukazujeme z té lepší stránky, říká redaktor Mojí země Pavel Radosta

Českou republiku ukazujeme z té lepší stránky, říká redaktor Mojí země Pavel Radosta

Přečtěte si rozhovor s fotografem, redaktorem a milovníkem krás naší země.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Už druhé prázdniny po sobě bude velká část Čechů trávit dovolenou v tuzemsku. Letos na jaře vyšla…