Jídlo jako lék. Stravování v olomoucké nemocnici prochází revolucí

2 minuty radosti
Zdroj fotografií: FNOL

Pobyt v nemocnici zpravidla nepatří ke gastronomickým zážitkům, na které by pacienti rádi vzpomínali. O chutnější a kvalitnější pokrmy však nyní usiluje nový projekt.

Podávat hospitalizovaným pacientům pestřejší, kvalitní a zdravější jídlo je hlavním cílem nového projektu Nemocniční strava, jehož první etapu nedávno spustila Fakultní nemocnice v Olomouci. Pacienti bez nařízených dietních omezeních si nyní mohou vybrat rovnou ze tří variant obědového menu. Jedno jídlo je přitom vždy vegetariánské, další striktně racionální a třetí je inspirované tradiční českou kuchyní, tendence ke zdravějším recepturám však zůstává zachována.

„Pocit ze samotného pobytu v nemocnici včetně kvalitní stravy zcela jistě spolurozhoduje o výsledcích léčby. Našim pacientům chceme poskytovat co nejvyšší kvalitu péče i komfortu a oblast stravování k tomu nepochybně patří,“ říká vedoucí projektu a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Další etapy projektu pak umožní také výběr snídaní a večeří či nabídku nadstandardního menu za příplatek. V plánu je také zřízení jídelny s bufetovou nabídkou, která zároveň podpoří aktivní rekonvalescenci mobilních pacientů.

Zdroj: globopol.cz

Související články

Společnost

Olomoucká nemocnice má nové špičkové vybavení pro novorozence

Inspirace

V Olomouci vzniká první energeticky šetrná nemocnice na světě

Inspirace

Nemocnice vytvořila playlist s tempem vhodným k masáži srdce

Byznys

Tokijská pop-up restaurace zaměstnává číšníky s demencí

Zaručeně zlepší den

Konec bytové krize? Praha našla způsob, jak lidem zajistit dostupné bydlení

Překrytí nenávistného tetování zdarma. Američtí tatéři dávají lidem možnost nápravy

Češi vynalezli revoluční technologii na zpracování odpadu

Salát ze zahrádky v prosinci? Rakušan našel způsob, jak pěstovat zeleninu v zimě

Inspirativní rozhovor

Jana Leitnerová

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou skupiny Dobro v době korony.

Jana Leitnerová