Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Dobrovolníci letos díky paběrkování zachránili 18 tun jídla

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Zachraň jídlo

Paběrky. To, co zbude na poli po sklizni. A co tam často zůstává k zaorání. Anebo je to jinak? Iniciativa Zachraň jídlo tuto téměř zapomenutou tradici obnovuje, díky čemuž každoročně zachraňuje nezanedbatelné množství plodin.

Dobrovolníci z iniciativy začali s paběrkováním v roce 2015 v okolí Prahy. Během první sezóny nasbírali téměř 8 tun jídla a z části přebytků uvařili tzv. křivou polévku pro veřejnost. Cílem happeningu bylo ukázat, že i vzhledově nedokonalá zelenina je skvělá k jídlu. Letos se poblíž Prahy podařilo sesbírat 5,5 tuny čerstvé produkce.

Do roku 2018 vstoupila iniciativa s cílem rozšířit paběrkování i na jih Čech. Na místě vznikla nezávislá dobrovolnická skupina, která za pomoci tamější potravinové banky uspořádala 16 výjezdů. Během nich dobrovolníci nasbírali 12,5 tun brambor, řepy, mrkve, jablek či třešní, velkou část dokonce v bio kvalitě. Celkové množství získaných plodin se tak vyšplhalo na 18 tun.

Ani v příštím roce nebude Zachraň jídlo stagnovat. Tentokrát chce najít dobrovolníky na paběrkování v Litoměřicích a zároveň koordinátora výjezdů v Brně a okolí. Díky tomu se může podařit zachránit ještě větší množství potravin než letos.

Související články

Zaručeně zlepší den

Česká firma přišla s revoluční metodou zpracování odpadu

Jak zabránit suchu v krajině? Podívejte se, jak originálně problém vyřešili na Šumavě

Napůl robot, napůl člověk. Chytrý oblek zvyší efektivitu práce

Proč prádlo usušené na slunci tak krásně voní? Dánští vědci tuto záhadu objasnili

Inspirativní rozhovor

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Občané samotní mohou mnohé věci ve městě změnit. Stačí jen chtít, říká Barbora Fodorová z Chcu to v Brně

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou projektu Chcu to v Brně, jehož prostřednictvím brněnští studenti pomáhají občanům se podílet na veřejném dění.