Paběrky. To, co zbude na poli po sklizni. A co tam často zůstává k zaorání. Anebo je to jinak? Iniciativa Zachraň jídlo tuto téměř zapomenutou tradici obnovuje, díky čemuž každoročně zachraňuje nezanedbatelné množství plodin.
Dobrovolníci z iniciativy začali s paběrkováním v roce 2015 v okolí Prahy. Během první sezóny nasbírali téměř 8 tun jídla a z části přebytků uvařili tzv. křivou polévku pro veřejnost. Cílem happeningu bylo ukázat, že i vzhledově nedokonalá zelenina je skvělá k jídlu. Letos se poblíž Prahy podařilo sesbírat 5,5 tuny čerstvé produkce.
Do roku 2018 vstoupila iniciativa s cílem rozšířit paběrkování i na jih Čech. Na místě vznikla nezávislá dobrovolnická skupina, která za pomoci tamější potravinové banky uspořádala 16 výjezdů. Během nich dobrovolníci nasbírali 12,5 tun brambor, řepy, mrkve, jablek či třešní, velkou část dokonce v bio kvalitě. Celkové množství získaných plodin se tak vyšplhalo na 18 tun.
Ani v příštím roce nebude Zachraň jídlo stagnovat. Tentokrát chce najít dobrovolníky na paběrkování v Litoměřicích a zároveň koordinátora výjezdů v Brně a okolí. Díky tomu se může podařit zachránit ještě větší množství potravin než letos.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou
Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…