Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vánoční hostina: Jak nakoupené jídlo nevyhodit a efektivně využít?

5 minut radosti
Ilustrační foto: Pexels

S blížícími se vánočními svátky se plní nejenom naše natěšení, ale také naše ledničky. Období Vánoc oplývá kromě všech těch krásných tradic, stromečku a dárků také vyšším množstvím produkovaného odpadu. A to především v oblasti potravin. Co dělat, abychom se vyhnuli zbytečnému plýtvání a vyhazování?

Projekt Zachraň jídlo se dlouhodobě věnuje tématu plýtvání a nabízí veřejnosti praktické rady, jak se mu co nejefektivněji vyhnout.

Podle statistik ÚZEI pochází 53 % potravinového odpadu právě z našich domácností. Většina těchto potravin je vyhazována nejčastěji z toho důvodu, že se nestihnou spotřebovat nebo jsou špatně skladovány. Nejvíce je plýtváno ovocem a zeleninou, pečivem a hotovými pokrmy. Nejméně se u nás vyhazují alkoholické nápoje, což je dáno nejspíše jejich delší trvanlivostí. Podle iniciativy WRAP mladí plýtvají více, zatímco lidé starší 50 let jsou dle statistik výrazně šetrnější. WRAP mimo jiné uvažuje o snížení objemu potravinového odpadu v EU na polovinu do roku 2030.

Správným skladováním a zpracováním různých surovin můžeme výrazně omezit tvorbu odpadu a přispět tak k šetření nejenom planety, ale i naší peněženky.

Zorganizujte si lednici

Možností, jak méně plýtvat jídlem, je opravdu nespočet, stačí pouze začít. Jedním z takových jednoduchých tipů by mohlo být naučit se správně skladovat potraviny. Možná si řeknete, že to není žádná věda, jenže i takový malý detail jako to, do jaké poličky v lednici dáte potravinu, má vliv na délku její trvanlivosti. Základem je rozdělit si potraviny na ty, které patří právě do lednice, a které do spíže.

Do lednice, konkrétně do nejvyšších poliček, které jsou nejteplejší, patří například máslo či konzervy. Do středu dejte vajíčka a mléčné výrobky, maso skladujte v nejnižších poličkách.

Pro spíž jsou vhodné brambory, cibule a česnek. Patří sem také mouka v dobře uzavřené nádobě, čaj, koření. Pro pečivo je ideální využít chlebník a jednotlivé kousky zabalit do utěrky nebo sáčku.

Zdroj foto: pexels.com

Co se ovoce týče, ani zde to není tak jednoznačné. Ne všechny druhy se totiž hodí ke skladování někde v míse. Do lednice je vhodné uskladnit různé bobuloviny a peckoviny. Pokud se jedná o už uzrálé kousky, lze sem zařadit jablka a hrušky. Jakékoliv nakrojené ovoce sem taktéž patří. Mimo lednici je vhodné skladovat různé druhy exotického ovoce. Velice to prospívá avokádům a rajčatům, které jinak ztrácí svou chuť. Banány a jablka je vhodné skladovat mimo ostatní druhy, jelikož při zrání vypouští ethylen, což urychluje i zrání plodin v jejich blízkosti.

Vědomě nakupujte

Nakupujte přesně to, co potřebujete. Je výhodné psát si nákupní seznamy a vědět, pro co do obchodu opravdu jdu. Vyhnete se pak impulsivním nákupům jídla a s tím spojeným rizikem, že se později potraviny nestihnout spotřebovat.

Vyrábějte

Vyrobte jedlé dárky z toho, co máte doma. Domácí výrobky totiž opravdu potěší, a to nejen mlsný jazyk. Není potřeba ale dělat speciální nákup, abychom něco takového mohli zhotovit. Krásné a chutné dárky se dají vyrobit i z toho, co máme běžně během svátků doma. Můžete zkusit vyrobit například kandovanou citrusovou kůru nebo bylinkovou sůl.

Zdroj foto: pexels.com

Staňte se expertem na recepty ze zbytkových potravin

Experimentujte s recepty. I přes sebelepší plánovací schopnosti se nám snadno stane, že občas zkrátka zbyde kus večeře, uvadlý salát či přezrálá mrkev. Je dobré se naučit triky, jak i tyto potraviny zpracovat. Například:

  • Namočte listovou či kořenovou zeleninu přes noc do vody a nechte ji získat svou původní křehkost.
  • Skladujte očištěné odřezky od zeleniny v mrazáku na zeleninový vývar.
  • Poduste listy od ředkviček a jiných druhů zeleniny jako špenát.
  • Udělejte si pesto z natí.
  • Zasaďte to, co může znovu vyrůst!

Zdroj: Zachraň jídlo, ceskenoviny.cz, idnes.cz, Czech Zero Waste

Související články

Zaručeně zlepší den

17letý student objevil během stáže v NASA novou planetu

Některá zvířata mají podobné zlozvyky jako lidé. Třeba dloubání se v nose

Ve vesmíru je veselo. NASA zachytila usmívající se Slunce

S kočkou se můžete dorozumívat přivřením očí

Inspirativní rozhovor

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Přečtěte si rozhovor s Karolínou Meixnerovou, autorkou knihy Průvodce literární hysterií 19. století a také vtipných videí o spisovatelích z téže doby. Proč se zaměřila na toto období? A jak vypadají její besedy? To vše se dozvíte.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Mistrem života je každý z nás. Zjistěte, jak aktivovat svůj potenciál

Inspirace z knihovny: Mistrem života je každý z nás. Zjistěte, jak aktivovat svůj potenciál

Život před každého z nás bez výjimky staví různé zkoušky. K někomu přichází v podobě nemocí, k…