Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Škrob v zelených banánech může snížit riziko některých druhů rakoviny o více než 60 %, zjistila studie

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud rádi konzumujete banány, které jsou lehce zelené, tato preference by vám mohla pomoci získat nečekané zdravotní výhody. Tyto plody v nedozrálém stavu by totiž mohly výrazně snižovat riziko rakoviny, uvádí server Euro News.

20letá studie zjistila, že škrob v nezralých banánech může snížit riziko některých druhů rakoviny o více než 60 procent. Spolu s banány se tento typ škrobu nachází také v ovsu, obilovinách, těstovinách, rýži, hrachu a fazolích.

Průběh a výsledky studie

Studie vedená odborníky z univerzit v Newcastlu a Leedsu a publikovaná v časopise Cancer Prevention Research by mohla poskytnout důležité poznatky pro prevenci rakoviny v horní části střeva, kterou je podle lékařů obtížné rozpoznat a diagnostikovat. V průběhu studie účastníci užívali dávku rezistentního škrobu ekvivalentní té, kterou byste získali z banánu, který není příliš zralý a je stále trochu zelený.

Asi 1 000 pacientů s Lynchovým syndromem (pozn. dědičná porucha, která zvyšuje riziko rakoviny, zejména tlustého střeva a konečníku) užívalo tuto dávku v průměru dva roky. Studie odhalila, že i když škrob neovlivňuje rakovinu ve střevě, snižuje výskyt rakoviny v jiných částech těla o více než polovinu. Zejména měl zvláštní účinek na rakovinu horního gastrointestinálního traktu, včetně rakoviny jícnu, žaludku, žlučových cest, slinivky břišní a duodenální rakovinu. Účinek užívání byl zřejmý po dobu 10 let poté, co jej pacienti přestali brát.

Ilustrační foto: Pixabay

Vědci zjistili, že rezistentní škrob snižuje řadu rakovin o více než 60 procent. Účinek byl nejzřetelnější v horní části střeva. Dávka škrobu, která byla použita ve studii, je ekvivalentní jednomu zkonzumovanému banánu každý den. Rezistentní škrob může být užíván jako doplněk a přirozeně se vyskytuje v hrachu, fazolích, ovsu a dalších škrobových potravinách. Je to typ sacharidu, který se na rozdíl od většiny sacharidů netráví v tenkém střevě. Místo toho fermentuje v tlustém střevě a vyživuje zdravé střevní bakterie.

Profesor Mathers, který se specializuje na oblast zdravé výživy na univerzitě v Newcastlu uvedl, že podle něj a jeho kolegů může rezistentní škrob snížit riziko rozvoje rakoviny tím, že sníží množství žlučových kyselin ve střevě, o kterých je známo, že poškozují DNA a nakonec způsobují rakovinu. Upozornil však, že k ověření bude zapotřebí dalších studií.

Zdroj: Euro News

Související články

Podpořte Pozitivní zprávy

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…

Zaručeně zlepší den

Vědci vytvořili umělou dělohu a poprvé sledovali implantaci embrya v reálném čase

Lepidlo budoucnosti? Nový hydrogel odolává slané vodě i vysokému tlaku

Francouzská zoo slaví vzácný přírůstek. Narodila se tam samička pásovce třípásého

Expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience je nejlepším pivním zážitkem v Evropě

Inspirativní rozhovor

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.

Pozitivní kniha

Pozitivní kniha: Jiří Hájíček napsal román ze současného venkova

Pozitivní kniha: Jiří Hájíček napsal román ze současného venkova

Život pětapadesátiletého Tomáše, ředitele statku na vesnici, se znenadání obrátí vzhůru nohama…