Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Škrob v zelených banánech může snížit riziko některých druhů rakoviny o více než 60 %, zjistila studie

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud rádi konzumujete banány, které jsou lehce zelené, tato preference by vám mohla pomoci získat nečekané zdravotní výhody. Tyto plody v nedozrálém stavu by totiž mohly výrazně snižovat riziko rakoviny, uvádí server Euro News.

20letá studie zjistila, že škrob v nezralých banánech může snížit riziko některých druhů rakoviny o více než 60 procent. Spolu s banány se tento typ škrobu nachází také v ovsu, obilovinách, těstovinách, rýži, hrachu a fazolích.

Průběh a výsledky studie

Studie vedená odborníky z univerzit v Newcastlu a Leedsu a publikovaná v časopise Cancer Prevention Research by mohla poskytnout důležité poznatky pro prevenci rakoviny v horní části střeva, kterou je podle lékařů obtížné rozpoznat a diagnostikovat. V průběhu studie účastníci užívali dávku rezistentního škrobu ekvivalentní té, kterou byste získali z banánu, který není příliš zralý a je stále trochu zelený.

Asi 1 000 pacientů s Lynchovým syndromem (pozn. dědičná porucha, která zvyšuje riziko rakoviny, zejména tlustého střeva a konečníku) užívalo tuto dávku v průměru dva roky. Studie odhalila, že i když škrob neovlivňuje rakovinu ve střevě, snižuje výskyt rakoviny v jiných částech těla o více než polovinu. Zejména měl zvláštní účinek na rakovinu horního gastrointestinálního traktu, včetně rakoviny jícnu, žaludku, žlučových cest, slinivky břišní a duodenální rakovinu. Účinek užívání byl zřejmý po dobu 10 let poté, co jej pacienti přestali brát.

Ilustrační foto: Pixabay

Vědci zjistili, že rezistentní škrob snižuje řadu rakovin o více než 60 procent. Účinek byl nejzřetelnější v horní části střeva. Dávka škrobu, která byla použita ve studii, je ekvivalentní jednomu zkonzumovanému banánu každý den. Rezistentní škrob může být užíván jako doplněk a přirozeně se vyskytuje v hrachu, fazolích, ovsu a dalších škrobových potravinách. Je to typ sacharidu, který se na rozdíl od většiny sacharidů netráví v tenkém střevě. Místo toho fermentuje v tlustém střevě a vyživuje zdravé střevní bakterie.

Profesor Mathers, který se specializuje na oblast zdravé výživy na univerzitě v Newcastlu uvedl, že podle něj a jeho kolegů může rezistentní škrob snížit riziko rozvoje rakoviny tím, že sníží množství žlučových kyselin ve střevě, o kterých je známo, že poškozují DNA a nakonec způsobují rakovinu. Upozornil však, že k ověření bude zapotřebí dalších studií.

Zdroj: Euro News

Související články

Zaručeně zlepší den

V poušti kvete život. Zeleň rozzářila nejsušší místo světa

Pražská Lennonova zeď má nový kabátek. Jak vypadá?

Máte doma talentované dítě? Přihlaste ho do nového ročníku Zlatého oříšku

Vědci objevili „oceánskou planetu“, která by mohla mít teplotu vhodnou pro život

Inspirativní rozhovor

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…