SAKO spustilo výzkumný projekt ohledně plýtvání potravin

Zdroj fotografie: Pexels

Až třetina veškerého jídla na světě se vyhodí nebo zkazí. Na zbytečné plýtvání se proto chce ve svém projektu zaměřit společnost SAKO, která likviduje brněnský odpad, ve spolupráci s místní Mendelovou univerzitou a společností Green Solution.

„Plýtvání potravinami si lidé často sami neuvědomují a mnohdy ani netuší, kolik jídla každý měsíc vyhodí mezi odpadky. My chceme zjistit, jestli cílená osvěta může jejich chování výrazněji ovlivnit,“ uvedl předseda představenstva společnosti SAKO Filip Leder. Firma chce veřejnost na fakta ohledně plýtvání různými způsoby upozorňovat a následně sledovat, zda se větší informovanost projeví v chování občanů a skladbě jejich odpadu.

Výzkumný projekt odstartoval v červnu. Analýza odpadových vzorků bude probíhat čtyřikrát za rok, a to vždy zvlášť pro různý typ zástavby. Porovnávat se také budou místa s cílenou informační kampaní a ta, kde osvěta probíhat nebude. Celý projekt by měl trvat tři roky.

Související články

Zaručeně zlepší den

Konec jednorázových obalů na jídlo z restaurací. Český projekt přináší skvělou alternativu

Potěšení bez výčitek. První český supermarket nabízí fairtradové květiny

Salát ze zahrádky v prosinci? Rakušan našel způsob, jak pěstovat zeleninu v zimě

Jak udržet v krajině vodu? Díky českému projektu se do Krušných hor vrátila vláha

Inspirativní rozhovor

Jana Leitnerová

Jana Leitnerová

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou skupiny Dobro v době korony.