Až třetina veškerého jídla na světě se vyhodí nebo zkazí. Na zbytečné plýtvání se proto chce ve svém projektu zaměřit společnost SAKO, která likviduje brněnský odpad, ve spolupráci s místní Mendelovou univerzitou a společností Green Solution.
„Plýtvání potravinami si lidé často sami neuvědomují a mnohdy ani netuší, kolik jídla každý měsíc vyhodí mezi odpadky. My chceme zjistit, jestli cílená osvěta může jejich chování výrazněji ovlivnit,“ uvedl předseda představenstva společnosti SAKO Filip Leder. Firma chce veřejnost na fakta ohledně plýtvání různými způsoby upozorňovat a následně sledovat, zda se větší informovanost projeví v chování občanů a skladbě jejich odpadu.
Výzkumný projekt odstartoval v červnu. Analýza odpadových vzorků bude probíhat čtyřikrát za rok, a to vždy zvlášť pro různý typ zástavby. Porovnávat se také budou místa s cílenou informační kampaní a ta, kde osvěta probíhat nebude. Celý projekt by měl trvat tři roky.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Pocity v našich životech mají nezastupitelnou roli, přičemž se pravděpodobně jedná o nejsilnější…