SAKO spustilo výzkumný projekt ohledně plýtvání potravin

Zdroj fotografie: Pexels

Až třetina veškerého jídla na světě se vyhodí nebo zkazí. Na zbytečné plýtvání se proto chce ve svém projektu zaměřit společnost SAKO, která likviduje brněnský odpad, ve spolupráci s místní Mendelovou univerzitou a společností Green Solution.

„Plýtvání potravinami si lidé často sami neuvědomují a mnohdy ani netuší, kolik jídla každý měsíc vyhodí mezi odpadky. My chceme zjistit, jestli cílená osvěta může jejich chování výrazněji ovlivnit,“ uvedl předseda představenstva společnosti SAKO Filip Leder. Firma chce veřejnost na fakta ohledně plýtvání různými způsoby upozorňovat a následně sledovat, zda se větší informovanost projeví v chování občanů a skladbě jejich odpadu.

Výzkumný projekt odstartoval v červnu. Analýza odpadových vzorků bude probíhat čtyřikrát za rok, a to vždy zvlášť pro různý typ zástavby. Porovnávat se také budou místa s cílenou informační kampaní a ta, kde osvěta probíhat nebude. Celý projekt by měl trvat tři roky.

Autor článku

Kristýna Motlová