Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

SAKO spustilo výzkumný projekt ohledně plýtvání potravin

Zdroj fotografie: Pexels

Až třetina veškerého jídla na světě se vyhodí nebo zkazí. Na zbytečné plýtvání se proto chce ve svém projektu zaměřit společnost SAKO, která likviduje brněnský odpad, ve spolupráci s místní Mendelovou univerzitou a společností Green Solution.

„Plýtvání potravinami si lidé často sami neuvědomují a mnohdy ani netuší, kolik jídla každý měsíc vyhodí mezi odpadky. My chceme zjistit, jestli cílená osvěta může jejich chování výrazněji ovlivnit,“ uvedl předseda představenstva společnosti SAKO Filip Leder. Firma chce veřejnost na fakta ohledně plýtvání různými způsoby upozorňovat a následně sledovat, zda se větší informovanost projeví v chování občanů a skladbě jejich odpadu.

Výzkumný projekt odstartoval v červnu. Analýza odpadových vzorků bude probíhat čtyřikrát za rok, a to vždy zvlášť pro různý typ zástavby. Porovnávat se také budou místa s cílenou informační kampaní a ta, kde osvěta probíhat nebude. Celý projekt by měl trvat tři roky.

Související články

Zaručeně zlepší den

Postavte přístřešek pro sýkorky. Přinášíme tipy, jak správně vyrobit ptačí budku

Revoluční objev. Samozavlažovací půda může změnit zemědělství

Čeští vědci vyvinuli revoluční UV roušku. Ochrání ostatní i majitele

V unikátním krmítku mění ptáci odpadky za potravu. A úspěšně

Inspirativní rozhovor

Vím, že nepřestanu pomáhat druhým, říká Silvie Dymáková, která vrací samoživitelkám energii do života

Vím, že nepřestanu pomáhat druhým, říká Silvie Dymáková, která vrací samoživitelkám energii do života

Přečtěte si rozhovor s novinářkou, dokumentaristkou a matkou v jedné osobě, Silvou Dymákovou.