Mandle jsou zdravou pochutinou, která se hodí především, když člověka honí mlsná a nechce do sebe dostat něco nezdravého. V Hustopečích na Břeclavsku se nyní z mandlí rozhodli vyrábět vlastní limonádu, uvedl server Ekolist.
Mandlárna ležící v samém srdci jižní Moravy v Hustopečích vyrábí produkty z mandlí a nově i mandlovou limonádu, kterou distribuuje v plechovkách. „Je to spíš zajímavost, zpestření. Plechovky mají objem 0,25 litru, což je ideální množství,“ řekla majitelka Mandlárny Kateřina Kopová. „Naše kolegyně Anička přišla s receptem, který kombinuje sladkost mandlového sirupu s citrony. Ve výsledku je chuť velice osvěžující. Vyráběli jsme ji jen na našich pobočkách, ale loni jsme ji zkusili stáčet do skleněných lahví. Nebylo to špatné, ale byla určená k rychlé spotřebě. Teď jsme na receptuře ještě zapracovali a našli nového partnera, u něhož stáčíme limonádu do plechovek,“ doplnila.
Mandle jsou prospěšné zejména proto, že snižují riziko infarktu, špatný cholesterol, chrání tepny a pomáhají k pevným zubům a kostem. Oříšky totiž obsahují velké množství vápníku a vitamínu E.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou
Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…