Ve snaze zmírnit celosvětově rostoucí míru demence, zejména Alzheimerovy choroby, poukazuje nová studie na potenciální zdravotní přínosy začlenění olivového oleje do naší stravy, informoval server Earth.
Zjištění vědců naznačují, že konzumace olivového oleje může snížit pravděpodobnost úmrtí na tyto nemoci. To přináší novou naději v boji proti kognitivním poruchám. Strava obohacená o olivový olej by tedy mohla působit příznivě nejen na zdraví srdce, ale i mozku. Vědci proto doporučují používat tento olej jako alternativu margarínu a komerční majonézy.
Výzkum byl založen na analýze dietních dotazníků a záznamů o úmrtí více než 90 tisíc Američanů za tři desetiletí. Během tohoto období si demence vyžádala životy 4 749 účastníků studie. Výsledky analýzy poukázaly na to, že lidé, kteří konzumovali více než půl polévkové lžíce olivového oleje denně, byli zdravější a měli o 28 procent nižší riziko úmrtí na demenci ve srovnání s těmi, kteří jej konzumovali jen zřídka nebo vůbec. Je pozoruhodné, že výměna pouhé jedné čajové lžičky margarínu nebo majonézy za ekvivalentní množství olivového oleje denně korelovala s 8 až 14 procentním snížením rizika úmrtí na demenci.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší
Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…