Vědci z Buckova institutu učinili průlomový objev v oblasti kognitivního zdraví, stárnutí mozku a dlouhověkosti. Ve studii se zaměřili na roli dietního omezení (tedy požívání menšího množství jídla) při zpomalování kognitivního úpadku a prodlužování délky lidského života, informoval server Earth.
Odborníci identifikovali neuronově specifickou reakci zprostředkovanou genem zvaným OXR1, který je zesílen strategiemi, jako je přerušovaný půst a nízkokalorické diety. „Když lidé omezují množství jídla, které jedí, obvykle si myslí, že by to mohlo ovlivnit jejich trávicí trakt nebo hromadění tuku, ale nenapadá je už, jaký to má vliv na mozek,“ uvedl autor studie doktor Kenneth Wilson.
Výzkum prováděný pomocí ovocných mušek a lidských buněk odhalil, jak dietní omezení oddaluje stárnutí a zpomaluje progresi neurodegenerativních mozkových onemocnění. „Strategie, jako je přerušovaný půst nebo kalorická restrikce, které omezují živiny, mohou zvýšit hladiny genu OXR1 a zprostředkovat jeho ochranné účinky,“ řekl profesor Pankaj Kapahi, který se na výzkumu podílel. Gen má důležitý vliv na odolnost mozku, chrání jej před stárnutím a neurologickými chorobami. Podle výzkumníků má tedy výběr stravy a její množsví hluboký dopad na naše buněčné zdraví, funkčnost mozku a dlouhověkost.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Lidé jsou křehcí jako sníh a každý z nás potřebuje občas místo pro sebe. To se ve své prvotině…