I přes čím dál vyšší motivaci českých spotřebitelů nakupovat zdravě se často nejedná o snadný úkol. Klasické značení výživových hodnot na obalech je totiž pro mnoho lidí nesrozumitelné. Vědci proto přišli s novým nutričním značením, které má vést ke zdravějšímu stravování populace.
O jednotném značení na obalech nyní diskutují státy Evropské unie, které by k finálnímu rozhodnutí měly dojít v roce 2022. S paušálním značením potravin navíc kromě odborníků souhlasí i 80 % české populace. „Současný systém označování složení potravin je sice komplexní, ale pro běžného člověka málo srozumitelný. I proto už nějakou dobu diskutujeme o tom, jak zjednodušeně, nejlépe pomocí grafiky, nutriční hodnotu potravin znázornit,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.
Jednou ze zvažovaných možností je metoda Nutri-Score, která již na dobrovolné bázi funguje v několika evropských zemích. Systém je založený na principu barevných štítků na přední straně obalů potravin, které pomocí škály od A (zelená) do E (červená) hodnotí nutriční kvalitu produktu. Cílem metody je poskytnout lidem srozumitelný nástroj pro rozpoznání a porovnání zdravotní prospěšnosti potravin. Nutri-Score však prozatím nelze použít na všechny druhy jídla. Hodnocení výživové hodnoty je totiž založené například na podílu tuků, a přirozené potraviny, jako je máslo či losos, by pak automaticky skončily v červené kategorii.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Naplňte svůj život radostí. Objevte Moc přítomného okamžiku
Zastavit se a jenom být. Dokážete to? Zní to velice jednoduše, ale provedení v praxi se mnohdy…