Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Lidé v době karantény jedli zdravěji a méně plýtvali jídlem. Průzkum přinesl zajímavá zjištění

Zdroj ilustrační fotografie: Canva

Lidé v době koronavirové karantény jedli více ovoce a zeleniny, zkoušeli vařit podle nových receptů a vyhazovali méně jídla, ukázaly první výsledky průzkumu Corona Cooking Survey. Do zkoumání se zapojilo více než deset tisíc lidí. Dotazování probíhalo od poloviny dubna do začátku června.

Výzkum se zaměřil na otázku, jak nemoc covid-19 a s ní spojená opatření změnily naše stravovací návyky. Jedno ze zjištění bylo, že v důsledku karantény začalo více lidí vařit doma a méně si kupovali již hotová jídla. Lidé z téměř v poloviny zapojených zemí také projevili menší zájem o slané i sladké pochoutky, jako jsou sušenky nebo chipsy.



Do výzkumu se zapojili lidé z mnoha zemí napříč kontinenty. Zdroj fotografie: coronacookingsurvey.com

Konzumace sladkých a slaných produktů obvykle stoupá, když jsou lidé ve stresu. V době pandemie byla ale tato potřeba v mnoha zemích vyplněna domácími dobrotami,“ vysvětlil vedoucí výzkumného týmu De Backer.

Výzkum vedl belgický výzkumný tým FOOMS (Food, Media and Society) z univerzity v Antverpách a zapojili se do něj lidé z desítek zemí světa. Výsledky ukázaly, že zatímco zájem o hotová jídla poklesl, lidé daleko více utráceli za ovoce a zeleninu. To je podle Beckera způsobené zvýšeným zájmem o zdraví, ale také větším množstvím času, které lidé na plánovaní nákupních seznamů měli. Kvůli hrozbě z možného nedostatku jídla lidé více spotřebovávali zbytky a méně jídlem plýtvali.

Zdroj: Reuters.com

Související články

Zaručeně zlepší den

Tito opeřenci navštěvují česká krmítka nejčastěji. Známe výsledky ptačího sčítání

První domácí vodíková baterie zásobí domácnost obnovitelnou energií. Zvládne až dva dny bez proudu

S rakovinou lze účinně bojovat. Nové očkování zlikviduje kožní nádory

Opatrujte své duševní zdraví. Odborníci radí, jak o sebe pečovat v době epidemie