Lidé v době koronavirové karantény jedli více ovoce a zeleniny, zkoušeli vařit podle nových receptů a vyhazovali méně jídla, ukázaly první výsledky průzkumu Corona Cooking Survey. Do zkoumání se zapojilo více než deset tisíc lidí. Dotazování probíhalo od poloviny dubna do začátku června.
Výzkum se zaměřil na otázku, jak nemoc covid-19 a s ní spojená opatření změnily naše stravovací návyky. Jedno ze zjištění bylo, že v důsledku karantény začalo více lidí vařit doma a méně si kupovali již hotová jídla. Lidé z téměř v poloviny zapojených zemí také projevili menší zájem o slané i sladké pochoutky, jako jsou sušenky nebo chipsy.
„Konzumace sladkých a slaných produktů obvykle stoupá, když jsou lidé ve stresu. V době pandemie byla ale tato potřeba v mnoha zemích vyplněna domácími dobrotami,“ vysvětlil vedoucí výzkumného týmu De Backer.
Výzkum vedl belgický výzkumný tým FOOMS (Food, Media and Society) z univerzity v Antverpách a zapojili se do něj lidé z desítek zemí světa. Výsledky ukázaly, že zatímco zájem o hotová jídla poklesl, lidé daleko více utráceli za ovoce a zeleninu. To je podle Beckera způsobené zvýšeným zájmem o zdraví, ale také větším množstvím času, které lidé na plánovaní nákupních seznamů měli. Kvůli hrozbě z možného nedostatku jídla lidé více spotřebovávali zbytky a méně jídlem plýtvali.
Zdroj: Reuters.com
Optimismus mi pomáhá vyrovnat se s postižením dcery. Snažím se ho proto šířit dál, říká Eva Nemčková
Přečtěte si rozhovor s Evou Nemčkovou.