Kvalita stravy ve školních jídelnách roste

Zdroj fotografie: Pixabay

Pouze minimum škol nakupuje potraviny výhradně podle ceny, kvalita surovin hraje čím dál významnější roli. Vyplývá to ze zjištění České školní inspekce při mapování stravování ve školách v minulém školním roce. Nedostatkem zůstává omezený, často žádný výběr hlavního jídla.

„Rozhodujícím hlediskem při nákupu potravin by měla být především jejich kvalita. Ekonomické aspekty však nutí zařízení školního stravování k pragmatičtějšímu přístupu podle vzájemného poměru cena/kvalita,“ uvedli inspektoři ve výroční zprávě. Zároveň dodávají, že nákup potravin výhradně podle ceny je v současné době již jen okrajovou záležitostí.

Přestože se kvalitní potraviny stávají prioritou, v pestrosti nabídky české jídelny ještě stále pokulhávají. Čtyři z pěti školských stravovacích zařízení aktuálně nabízejí pouze jedno hlavní jídlo denně. To je dáno především nutností zabezpečit dětským strávníkům vyváženou stravu danou spotřebním košem, jehož požadavky musí jídelny splňovat. Při nabídce více jídel je obtížnější uhlídat, aby se každému dostávalo vhodné množství potřebných potravin. I přes to inspektoři uvádějí, že počet jídelen s pestřejší nabídkou postupně roste.

Zdroj: Novinky.cz

Autor článku

Anna Silná