Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Kvalita českého chleba se díky vysoké konkurenci zvyšuje

1 minuta radosti
Zdroj fotografie: Pixabay

Porotci v rámci pardubických Dnů chleba hodnotili šedesát čtyři druhů tohoto tradičního pečiva. Zastoupeny byly vzorky v kategoriích konzumní chléb, řemeslné bochníky a chléb bez hranic. Čtyřiadvacátý ročník soutěže ukázal, že kvalita českého chleba stále stoupá.

„Výsledky jsou lepší a lepší. Dnešní výrobci chleba dělají velice kvalitní chléb, nejen dobrý, má vysokou kvalitu trvanlivosti a výživových hodnot,“ řekl vrchní komisař soutěže Petr Šedivý. Pozitivní stav odůvodňuje vysokou konkurencí mezi pekárnami.

Spotřeba chleba za poslední dvě dekády klesla z osmdesáti kilogramů na osobu za rok zhruba na polovinu. Neznamená to, že by lidé jedli méně pečiva, mají ale mnohem větší výběr alternativ. Konzumují například rohlíky, bagety, jemné, listové či plundrové pečivo. Chléb je přitom z pečiva nejzdravější, neobsahuje totiž tuk ani cukr.

Zdroj: České noviny

Související články

Zaručeně zlepší den

Nemůžete v noci spát? Vědci zjistili, co pomáhá proti nespavosti

Světová fotosoutěž roztomilých zvířat má finalisty. Je mezi nimi i fotka z Česka

Češi přišli s lékem na rakovinu. Nyní ho testují první pacienti

Vědci objevili nové výhody roušek. Zmírňují průběh nemoci a můžou nahradit očkování

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.