Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jak učinit všímavé stravování součástí vašeho života

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Většina z nás během jídla zvládá dělat spoustu dalších věcí. Pracujeme, řídíme, čteme, díváme se na seriál, což vede k tomu, že ani pomalu nevnímáme, co vůbec jíme. Ač se to nezdá, tento přístup k jídlu může zvyšovat rizika obezity a dalších zdravotních problémů.

Jaký je protilék? Začíná se rozšiřovat pojem takzvaného všímavého stravování (anglicky mindful eating), které, jak název napovídá, je charakteristické plně vědomým stravováním. Zkrátka dáváme veškerou svou pozornost jídlu, které konzumujeme, připravujeme, podáváme nebo vaříme. Tato praxe může pomoci zdržet se konzumace určitých druhů nezdravých potravin a zároveň vede k pochopení vlivu jídla, které jíme, na svět kolem nás. Všímavé stravování má ve své podstatě vést k celoživotní zdravé stravě.

Ilustrační foto: Pixabay

My pro Vás máme 8 kroků, které mohou napomoci dostat trochu více všímavého stravování do každodenního života.

  • Zaměřte se na svůj nákupní list

Zkusme zvážit, zda náš nákupní list obsahuje pouze potřebné produkty, které chceme nakoupit. Během nákupu se držme seznamu, úspěšně se tak vyhneme impulsivnímu nakupování potravin.

  • Porozumění pocitu hladu

Ke stolu usedejme s chutí k jídlu, vlčí hlad není správná cesta. S tímto přístupem si můžeme pokrm více vychutnat a nestane se, že bychom se snažili nasytit co nejrychleji.

  • Zaměřte se na porce

Oči by jedly, ale břicho už nemůže, všichni to známe. Dobrým krokem je začít s malými porcemi a postupně si v případě potřeby přidávat, dokud se necítíme dostatečně sytí. Budeme tím více dbát na množství jídla a zároveň se vyhneme plýtvání, jelikož nebudeme muset nesnězené jídlo vyhazovat.

  • Oceňte své jídlo

Oceňme jídlo, které máme před sebou. Zkusme se na chvilku zastavit a uvědomme si všechno a všechny, kteří s námi hodují.

  • Vnímejte všemi smysly

Je dobré si při jídle zkusit procvičit všechny smysly. Vnímejme barvu, vůni, chuť, dokonce i zvuky surovin v našem pokrmu, a to nejen při konzumaci, ale i během samotné přípravy.

  • Jezte po malých soustech

Je mnohem snazší ochutnat, co vlastně jíme, když nemáme úplně přeplněná ústa. Navíc s menšími sousty můžeme získat mnohem větší zážitek z jídla.

  • Pečlivě žvýkejte

Důkladné žvýkání nám může pomoci odhalit chutě, které jsme dříve ani nevnímali. Dopřejme si dostatek času.

  • Jezte pomalu

Udělejte si na jídlo dostatek času. Je snazší pokrm rychle sníst a věnovat se zase něčemu jinému, ale může se také stát, že pocit hladu nebo potřeby jíst pak přijde mnohem rychleji. Dostatek času je pro všímavé stravování klíčový.

Zdroj: Optimist Daily

Související články

Zaručeně zlepší den

Zaplatíte s ním i u bazénu a nemusíte ho nabíjet. Niceboy ukázal první český platební prsten

Vědci zjistili, jak vyléčit zlomené srdce

Pět způsobů, jak vytvořit šťastný a harmonický domov

Nová seznamovací aplikace propojí včelaře se zemědělci

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Steve Jobs byl jako každý z nás. Člověk z masa a kostí. Co konkrétně jej odlišilo? Díky čemu uspěl?…