Mít kouzelné schopnosti a cestovat časem si v dětství přál asi každý z nás. S věkem a narůstajícím rozumem vzaly mnohdy naše sny za své. Nemusí tomu však být napořád. Vědci přišli na to, jak si vyrazit zpátky do minulosti, informoval server Earth.
Tým výzkumníků vedený Lancasterskou univerzitou nedávno prozkoumal, jaký vliv mají 3D tištěné chuťové podněty pro vybavování si vzpomínek ve stáří. Odborníci zjistili, že starší lidé, kteří byli od mládí vystaveni určitým příchutím potravin, jsou nyní schopni cestovat v čase zpět do minulosti a vybavit si lépe vzpomínku na událost, kdy dané jídlo konzumovali. Pomáhají v tom právě 3D chuťové podněty, což jsou malé gelové kuličky, které chutnají jako vybraná potravina.
Vědci zkoumali 12 osob a jejich 72 vzpomínek. Polovina z nich měla nějakou spojitost s jídlem, druhá část ne. Týkaly se například pojídání grilované makrely na svatbě nebo konzumace jahod v nemocnici. Lidé, kteří žvýkali 3D chuťové kuličky, si vybavovali konkrétní detaily těchto vzpomínek. Byli si schopni vzpomenout na takové konkrétnosti, ke kterým by bez stimulace chutí nedošly. Podle vědců by tato zjištění mohla být užitečná při léčbě demence. „Naše výsledky ukázaly, že personalizované 3D tištěné chuťové podněty mají bohaté senzorické a emocionální kvality, které podporují vzpomínání,“ vysvětlila spoluautorka studie Corina Sas.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Human Computer Interraction
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Život se s námi dost často nemazlí a klade nám do cesty nejrůznější zkoušky. Je jen na nás, jak je…