Lidská mysl je jednou z nejvíc fascinujících věcí na světě. Výzkumníci se nyní zaměřili na ztrátu paměti související s věkem. Podle nich stačí ke snížení rizika konzumovat jablka, lesní plody a pít čaj, informoval server The Guardian a České noviny.
Tříletá studie na 3 562 osobách ve věku kolem 71 let zjistila, že lidé, kteří pravidelně konzumují flavanoly, což jsou látky obsažené v čaji, jablkách nebo lesních plodech, měli lepší funkci hipokampu, který hraje velkou roli při krátkodobém uchovávání informací. Naopak u účastníků výzkumu, kteří měli nízkou hladinu flavanolů, byla vypozorována horší funkce této části mozku. Na základě těchto získaných dat vědci tvrdí, že konzumace doplňků stravy s 500 miligramy flavanolu denně by mohla zvrátit negativní vliv nízkého příjmu této sloučeniny na paměťové funkce u starších lidí.
Vědci náhodně vybrali zdravé dospělé, kteří po dobu tří let dostávali denně buď 500 miligramů flavanolu, nebo placebo. Účastníci studie absolvovali několik paměťových testů a vyplnili dotazníky, které hodnotily jejich stravu. Výsledky paměťových testů se zlepšily jen mírně u skupiny, která užívala tablety s flavanolem. Objevila se ale podskupina lidí, kteří se na začátku studie špatně stravovali a měli nízkou hladinu této sloučeniny. U těch se výsledky zlepšily v průměru o 10,5 procenta ve srovnání s placebem a o 16 procent ve srovnání se zahájením výzkumu. Vypadá to tedy, že konzumace flavanolu může mít opravdu nezanedbatelný vliv na kvalitu paměti.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Utopia Avenue přináší příběh fiktivní kapely z 60. let
Jaké bylo mít hudební skupinu v 60. letech minulého století? Celosvětově uznávaný spisovatel David…