Česnekem se léčily už naše babičky. Navíc se tradovalo, že funguje proti vampýrům. Nyní ho používáme především v kuchyni, dostal se však i do hledáčku výzkumníků. Český patent na jeho černou variantu získali vědci ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Černý česnek se vyrábí takzvaným stařením. V praxi to vypadá tak, že odborníci vloží česnek do sáčku a pak do sušárny, kterou nastaví na potřebnou teplotu. Právě díky správné teplotě lze dosáhnout odlišných chutí i silnějších léčivých účinků. Výsledným produktem je černý česnek, který se od klasické formy liší chutí i vůní. „Každá odrůda, kterou jsme zkoušeli a která se tady v Čechách pěstuje, má úplně jiný chuťový profil. Dá se tedy říct, že díky tomu máme také celou škálu možností,“ dodal vedoucí katedry zemědělských produktů Jihočeské univerzity Pavel Smetana pro iRozhlas.
Metoda staření česneku má několikasetletou tradici v Koreji a Číně. Nejedná se tedy o přelomovou novinku. Metoda českých vědců je však trochu odlišná a ekonomicky výhodnější. „V současné době se v Koreji a Číně vyrábí česnek tak, že se musí regulovat teplota i vlhkost. Vymysleli jsme metodu, kdy je třeba regulovat pouze teplotu. Tím klesají vstupní náklady na pořízení klimatické komory,“ vysvětlil pro iRozhlas vědec Jan Bedrníček. O nový český patent už má zájem i firma, která se zpracováním česneku dlouhodobě zabývá.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty. Tereza Ramba promlouvá do duše všem Dobrodruhům
Láska je. Věta, která vystihuje životy nás všech. Protože láska je všechno, jak by řekla Tereza…