Společnost Google, která sídlí ve 170 městech po celém světě, podává svým zaměstnancům statisíce jídel denně. Tím překonává i některé fastfoodové řetězce. Google proto dlouhodobě usiluje o efektivní řízení jídelen a minimalizování zbytků. Nyní podnikli další krok ke snížení plýtvání potravinami.
Google hlásí, že se mu podařilo snížit plýtvání potravinami jednoduchým trikem. V jedné z jídelen experimentoval se zmenšením talířů, ve kterých se jídlo zaměstnancům podává. Nové misky byly asi o 2,5 cm mělčí než ty původní. Tento jednoduchý krok vedl k tomu, že si strávníci vzali opravdu jen tolik, kolik snědli, čímž se podařilo snížit množství potravinových zbytků.
„Tento krok nevědomě vedl k tomu, že lidé přijímali o něco méně jídla – o 30 až 50 % méně – a to ve skutečnosti vedlo k o 30–70 % méně odpadu,“ popisuje Emily Ma, vedoucí programu Food for Good společnosti Google.
Účinné prý bylo i prosté připomenutí zaměstnancům, že si mají vzít přiměřenou porci a že si poté mohou kdykoliv jít přidat.
Zmenšení misek je jen jedním z mnoha kroků, které tento technický gigant v oblasti šetrnosti k životnímu prostředí podniká. V Googlu jsou si velmi dobře vědomi toho, že potravinový odpad je zodpovědný za 8 % světové uhlíkové stopy. Proto se snaží jednat. Do roku 2025 si vytyčili cíl snížit potravinový odpad na polovinu a neposílat žádný odpad na skládku.
Kuchaři v Google stravovacích zařízeních pomocí nástrojů monitorují, jaké jídlo se vyhazuje, a upravují tak průběžně množství použitých surovin v jednotlivých pokrmech. Také zaměstnanci jsou speciálně vyškoleni technikám snižujícím plýtvání jídlem.
Další strategií je například tzv. komponentní vaření, při kterém jsou jednotlivé ingredience připravovány a servírovány odděleně. To umožňuje kuchařům nepoužité potraviny využít i druhý den v jiném jídle.
Zdroj: fastcompany.com
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Mnich, který prodal své ferrari, vás vytrhne ze zběsilé jízdy životem
Za peníze si štěstí nekoupíš. Pracovní úspěchy nepředčí rodinné zázemí. Radost se skrývá v …