Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Google snížil plýtvání potravinami jen tím, že zmenšil misky

Ilustrační foto: Depositphotos

Společnost Google, která sídlí ve 170 městech po celém světě, podává svým zaměstnancům statisíce jídel denně. Tím překonává i některé fastfoodové řetězce. Google proto dlouhodobě usiluje o efektivní řízení jídelen a minimalizování zbytků. Nyní podnikli další krok ke snížení plýtvání potravinami.

Google hlásí, že se mu podařilo snížit plýtvání potravinami jednoduchým trikem. V jedné z jídelen experimentoval se zmenšením talířů, ve kterých se jídlo zaměstnancům podává. Nové misky byly asi o 2,5 cm mělčí než ty původní. Tento jednoduchý krok vedl k tomu, že si strávníci vzali opravdu jen tolik, kolik snědli, čímž se podařilo snížit množství potravinových zbytků.

„Tento krok nevědomě vedl k tomu, že lidé přijímali o něco méně jídla – o 30 až 50 % méně – a to ve skutečnosti vedlo k o 30–70 % méně odpadu,“ popisuje Emily Ma, vedoucí programu Food for Good společnosti Google.

Účinné prý bylo i prosté připomenutí zaměstnancům, že si mají vzít přiměřenou porci a že si poté mohou kdykoliv jít přidat.

Zmenšení misek je jen jedním z mnoha kroků, které tento technický gigant v oblasti šetrnosti k životnímu prostředí podniká. V Googlu jsou si velmi dobře vědomi toho, že potravinový odpad je zodpovědný za 8 % světové uhlíkové stopy. Proto se snaží jednat. Do roku 2025 si vytyčili cíl snížit potravinový odpad na polovinu a neposílat žádný odpad na skládku.

Kuchaři v Google stravovacích zařízeních pomocí nástrojů monitorují, jaké jídlo se vyhazuje, a upravují tak průběžně množství použitých surovin v jednotlivých pokrmech. Také zaměstnanci jsou speciálně vyškoleni technikám snižujícím plýtvání jídlem.

Další strategií je například tzv. komponentní vaření, při kterém jsou jednotlivé ingredience připravovány a servírovány odděleně. To umožňuje kuchařům nepoužité potraviny využít i druhý den v jiném jídle.

Zdroj: fastcompany.com

Související články

Zaručeně zlepší den

Se sexuální výchovou je vhodné začít v předškolním věku, říká popularizátorka medicíny Jana Martincová

Hasiči budou používat rozšířenou realitu. Usnadní jim zásahy

Tenistky budou moci při Wimbledonu nosit tmavé oblečení. Kvůli menstruaci

Vyšetření, které zachraňuje tisíce životů. Rakovinu tlustého střeva lze včas zachytit a vyléčit

Inspirativní rozhovor

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Přečtěte si rozhovor s Karolínou Meixnerovou, autorkou knihy Průvodce literární hysterií 19. století a také vtipných videí o spisovatelích z téže doby. Proč se zaměřila na toto období? A jak vypadají její besedy? To vše se dozvíte.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Steve Jobs byl jako každý z nás. Člověk z masa a kostí. Co konkrétně jej odlišilo? Díky čemu uspěl?…