Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Inspirace z knihovny: Proč spíme? Tajemství spánku odhaleno

3 minuty radosti
Foto: Gabriela Brázdová

Proč je spánek pro lidské tělo tolik důležitý? Co přesně se během něj děje? Odhalte sílu spánku a bdění v populárně naučném bestselleru, který nadchl svět. Kniha předního světového neurovědce Matthewa Walkera byla už přeložena do více než 40 jazyků. Kritici o ní píší veskrze pozitivně.

Odborník Matthew Walker v knize Proč spíme? odkrývá nejnovější poznatky z výzkumu spánku. Poprvé v historii nyní věda dovede zodpovědět, proč vůbec spíme, jak spánek prospívá našemu tělu a mozku. Čtenáři se na 386 stranách zároveň dozví, jaký vliv má spánek na logické rozhodování, učení a paměť, na seřizování našich emocí a imunitní systém, ale i metabolismus a chuť k jídlu.

Kniha z nakladatelství Jan Melvil publishing je strukturovaná do čtyř oddílů: Když se řekne spánek, Proč byste měli spát, Jak a proč spíme, Od prášků na spaní k přeměně společnosti. Každý z nich obsahuje několik kapitol, ve kterých autor rozebírá spánek a všechno s ním spojené doslova od A do Z.

Všechno výše uvedené je podáno čtivou formou. Navzdory tomu hned v úvodu autor upozorňuje čtenáře, aby si případné usínání u četby knihy nevyčítal, ba naopak.  „Vím jak je spánek provázaný s paměti, proto mi velice polichotí, když budu vědět, že se vy, čtenáři, rozhodnete upevnit ve své paměti mnou předkládané informace a usnete. Takže během čtení této knihy prosím bděte a spěte. Já se rozhodně neurazím. Právě naopak – budu mít velikou radost,“ poznamenává na závěr první kapitoly Walker.

Ilustrační foto: Pixabay

Závěrečná příloha obsahuje dvanáct tipů pro zdravý spánek. Po přečtení této knihy si už rozhodně nebudete vyčítat, že příliš spíte nebo že máte chuť na šlofíka. Naopak se s radostí necháte unášet do říše snů. Protože už budete vědět, jakou službu sami sobě prokazujete. Platí totiž ono pověstné: spánek je nejlepší lékař. Tak šup do pyžama a dobrou noc!

Slovo autorky článku:

Jak může být patrné z předchozích recenzí, spánek a obzvlášť sny miluji a baví mě si s nimi hrát. Proto postupně shromažďuji literaturu, která je k tomu tématu dostupná. Nemohla mi tedy uniknout kniha Proč spíme?, na kterou jsem slyšela samé pochvalné recenze. Musím se přidat. Jedná se o vědeckou publikaci, která se opírá o data. Jejím prostřednictvím jsem si rozšířila poznatky o spánku a snění, které jsem měla. Jsem ráda, že je součástí mé knihovničky, a doporučila bych ji každému, koho spánek, jímž trávíme podstatnou část života, byť jen trochu zajímá.

Autorský článek Gabriely Brázdové

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život

Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život

Jak se zbavit očekávání, předsudků a zažitých konvencí a najít skutečnou osobní svobodu? S tímto…