Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Do práce na kole v květnu znovu vyrazí tisíce Čechů

Zdroj fotografie: FB Do práce na kole

Nechat auto doma a místo toho vyrazit do práce na kole, ale třeba i na bruslích, koloběžce, skateboardu nebo pěšky. K tomu každoročně v květnu vyzývá organizace Auto*mat. Loni se k iniciativě připojilo 16 347 zaměstnanců.

Projekt je koncipovaný jako soutěž, která jednotlivé firmy i zaměstnance motivuje k využívání bezmotorové dopravy. Jednotlivé týmy složené ze dvou až pěti členů mohou soutěžit v různých kategoriích, zaměstnavatelé pak bojují o titul „cyklozaměstnavatel roku“. Smyslem iniciativy je vést zaměstnavatele k vytvoření potřebného zázemí pro využívání cyklodopravy ze strany zaměstnanců.

Letošní ročník dosud vyvolal ještě větší zájem než ty předchozí. „Máme obrovskou radost, že zájem o udržitelnou dopravu roste jak mezi jednotlivci, tak mezi firmami. Právě firmy myslí poslední dobou čím dál víc na životní prostředí a účast v akci Do práce na kole se stává součástí jejich CSR strategie,“ uvádí hlavní koordinátor iniciativy Honza Haruda.

Do projektu se může zapojit jakýkoliv firemní tým, případně i jednotlivec. Během května je pak cílem co nejčastěji – ideálně pořád – využívat na cesty do práce alternativní způsoby dopravy. Jednotlivé cesty soutěžící zaznamenávají a organizátoři poté vyhodnocují. Letos podruhé je součástí i podkategorie Do školy na kole, která cílí na studenty od 13 let.

Související články

Zaručeně zlepší den

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální…