Bake bread, smash stigma. S takovým mottem se na dva dny otevřely dveře výjimečné restaurace. Pod vedením zkušeného šéfkuchaře v ní totiž jídlo připravovalo 14 lidí s diagnózou HIV a cílem nejen uvařit dobré jídlo, ale pomoct bořit předsudky.
Happening v Torontu následoval po znepokojivých zjištěních ohledně toho, jak Kanaďané vnímají lidi s HIV a AIDS. Přestože nemoc nelze přenášet přípravou nebo sdílením jídla, pouze polovina respondentů by vědomě snědla jídlo připravené osobou HIV pozitivní. Organizace Casey House, která se této problematice věnuje, proto vymyslela unikátní projekt.
„Stigma kolem HIV a AIDS je stále reálné a izoluje spoustu pacientů napříč městem, zemí i celým světem,“ uvedl jeden z klientů organizace Kenneth Poon, který se k akci připojil. Spolu s ostatními měli na sobě zástěry s trefnými nápisy jako „Judge the cooking, not the cook“ nebo „I’m not a cook with HIV. I‘m a cook.“
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Kouzlo školy lesa učaruje nejen dětem. Přináší tipy na hry v přírodě
Propadají vaše děti často nudě a tvrdí, že nemají co dělat? Někdy může být těžké nepodlehnout a…