Dle vědců může jezení kari zlepšit paměť

Zdroj fotografie: Pexels

Dobrá zpráva pro milovníky kari koření. Podle studie výzkumníků UCLA chemická látka kurkumin má spojitost se zlepšováním paměti a nálady u lidí, kteří zažívají mírné ztráty paměti související s jejich věkem. Tato látka propůjčuje kari svou typickou barvu.

Výzkum byl proveden na čtyřiceti lidech ve věku 50 až 90 let. Polovina z nich užívala 90 miligramů kurkuminu dvakrát denně, druhá jedla placebo. Sběr dat trval 18 měsíců. Na konci výzkumu bylo zjištěno, že u lidí s kurkuminem se  zlepšila paměť a pozornost. Celkově se jejich výkon zlepšil o 28 procent oproti jejich původním záznamům.

Kurkumin byl poprvé izolován v roce 1815 Vogelem a Pierrem Josephem Pelletierovými z kurkumy. Ta se pěstovala v teplejších oblastech v Číně, Indii a jižní Asii. Dnes je kurkuma používána v řadě kuchyních světa, podobně jako v kosmetice.

Zdroj: goodnewsnetwork.org

Autor článku

Zuzana Tomášková