Plýtvání potravinami patří k velkým tématům současnosti. Přestože je ve vyspělých státech rozsáhlé, Česko má v této oblasti jedny z nejlepších výsledků, co se Evropy týče.
Získat data o množství vyhozených potravin je obecně komplikovaná záležitost. Studie pracují s odlišnými metodologiemi, a proto je těžké dojít k jednomu platnému závěru. Čísla se s ohledem na způsob zpracování dat liší. Ze srovnání dvou studií zaměřených na plýtvání v rámci Evropské unie vychází, že průměrný Čech ročně vyhodí 25, respektive 94 kilogramů jídla. Jak uvádí rozhlas.cz je pro srovnání evropských zemí vhodnější druhá studie, jíž vytvořil Evropský parlament.
S množstvím vyhozených 94 kilogramů za osobu každý rok patří Česko k nejméně plýtvajícím zemím Evropy. Lépe už jsou na tom pouze Slovensko a Bulharsko. Šetrní naopak nejsou Řekové, Rumuni či Italové.
Jídlo vyhozené v domácnostech tvoří však jen část všech vyhozených potravin. V Česku jde konkrétně o 50,1 %. Další velké ztráty nastávají při zemědělské výrobě, ta má na svědomí téměř čtvrtinu všech potravin vyhozených v zemi. Důležitou roli hrají také nároky obchodů, které zpravidla vybírají jen produkty hezké na oko, a plodiny, které jsou v pořádku, ale nemají například ideální tvar, putují také do popelnic.
Celkově se tak množství vyhozených potravin přisuzované každému Čechovi zdvojnásobuje na 188 kilogramů. I to nicméně patří v rámci Unie k lepším datům, nižší číslo vykazuje už jen Slovensko. O zlepšení stavu se snaží řada potravinových sbírek a dalších obdobných projektů po celé republice.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu
Vídáme je každý den v televizi, čteme jejich články nebo hltáme zpravodajství z válečné fronty.…