Zachraň jídlo inspiruje k využívání zbytků záchranářskými recepty

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: zachranjidlo.cz

Tvrdý chléb, zelená část pórku, dužina z odšťavňovače nebo zbytky masa od večeře. Vyhazujete tyto věci? Pak vězte, že nemusíte, ale že z nich ještě můžete připravit skvělé jídlo. Iniciativa Zachraň jídlo vám s tím pomůže.

Že se třetina jídla na světě vyhodí, je informace, která se dostala už snad ke každému. Ale co s tím? Jednou z cest je i využívání potravin do posledního kousku. S tím pomáhají právě tzv. záchranářské recepty, které slouží jako skvělá inspirace k přetvoření přebytků v chutná jídla – některé z nich existují i ve video verzi.

Nedovedete si takové vaření v praxi úplně představit? Pak vězte, že z tvrdého chleba připravíte skvělé noky, ze zbytků uvařeného masa zase výborné rillettes. Přispějete tím nejen ke snížení množství odpadu v domácnostech, který tvoří až 40 procent z celkového objemu potravinového odpadu, ale vděčná bude i vaše peněženka a životní prostředí.

Související články

Inspirace

Iniciativa Zachraň jídlo se chystá vydat kuchařku

Byznys

V Dánsku snížili za 5 let množství vyhozeného jídla o čtvrtinu

Inspirace

Zachraň jídlo rozdalo metrák ovoce, které by jinak přišlo vniveč

Inspirace

Nizozemská firma vyrábí odpadkové koše udržitelným způsobem

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci mají novou zbraň proti koronaviru

Naděje pro nejsušší místa na zeměkouli. Vodní harfa zachytí vodu z páry ve vzduchu

Potoky se vrací do koryt, nových tůní přibývá. Projekt #vracimevodulesu slaví další úspěchy

Pojďte s námi do přírody. Web inspiruje, kam vyrazit v Česku na výlet

Inspirativní rozhovor

Ladislav Zibura

Přečtěte si rozhovor s cestovatelem a spisovatelem Ladislav Ziburou o tom, jak prožil karanténu a co si z tohoto období odnesl.

Ladislav Zibura