Pročistit organismus, dodat mu vitamíny a podpořit správnou funkci střev, jater, srdce či cév pomůže chlorella – mořská řasa původem z Taiwanu a Japonska. Rostlina se prodává ve formě tablet či prášku, který lidé mohou přidat do jídla či pití.
„Nejčastěji se přidává do vody, ovocných nebo zeleninových šťáv a smoothie, ale lze ji přidat i do studené letní polévky, pomazánek či dipů. Chuťově se hodí třeba k avokádu, okurkám nebo brokolici,“ uvedl pro Pozitivíá zprávy nutriční terapeut Petr Bažan. Chlorellu tvoří ze dvou třetin bílkovina, proto je vhodná jako náhražka živočišných bílkovin u vegetariánů či veganů. Kromě toho je bohatá na aminokyseliny, beta-karoten, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek a komplex vitamínů B. Denní dávka by neměla překročit 6 gramů (dvě čajové lžičky).
Odborníci důrazně doporučují kupovat chlorellu v lékárně, kde výrobek prochází ověřením nezávadnosti a testem přítomnosti těžkých kovů. Výtažky z řasy zakoupené na internetu totiž kritéria pro zdravotní nezávadnost nemusí splňovat. Pokud lidé trpí zdravotními problémy, jako jsou žilní, trávicí a další poruchy, měli by se předem poradit se svým lékárníkem či lékařem o možných kontraindikacích doplňku stravy.
Autorský článek Venduly Čermákové s využitím informací z Lékárna.cz
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život
Jak se zbavit očekávání, předsudků a zažitých konvencí a najít skutečnou osobní svobodu? S tímto…