Alergie na arašídy není žádná legrace, stavy mohou být až život ohrožující. Vědci se proto na tuto potravinu zaměřili a provedli studii, díky které zjistili, že řešením by mohlo být dietní opatření. Pokud se výrobky obsahující arašídy zařadí do jídelníčku dětem od kojeneckého věku, měla by se podle vědců snížit pravděpodobnost rozvoje alergie v pubertě až o 71 %, informoval server Radio Wave.
Odborníci tvrdí, že za rostoucí případy silných alergií na arašídy mezi lidmi může i to, že se rodiče tyto plodiny obvykle obávají svým dětem podávat. U dětí, které trpí ekzémy, doporučují lékaři začít s podáváním arašídů už ve čtyřech měsících, protože jsou k rozvoji alergie náchylnější. U dětí bez ekzémů pak má stačit až v šesti měsících. „Předejdete naprosté většině případů alergie na arašídy, ale v těch případech, kdy jí nejste schopni zabránit, můžete alergii u dětí identifikovat dříve, kdy je její léčba mnohem snazší. Jakmile se začne ve věku sedmi, osmi, devíti měsíců, už je to pozdě. Ale i když vám ujede vlak, děti s alergií na arašídy můžete léčit imunoterapií,“ uvedl Gideon Lack, profesor dětské alergologie na King’s College.
Podle lékařů se specializací na alergologii by se tímto opatřením jen ve Spojeném Království snížil počet život ohrožujících alergických reakcí o 10 tisíc případů za rok. Dětem by však neměly být podávané celé arašídy, protože u nich hrozí riziko vdechnutí a udušení. Vhodné jsou ale výrobky z nich, jako jsou třeba arašídová másla nebo pufované arašídy, a to už od doby, co dokážou přijímat měkkou stravu.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Půlnoční knihovna je doslova hitem, který naláká k četbě i spoustu nečtenářů. Stojí opravdu za to?…