Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vědci vaří pivo z nespotřebovaného pečiva. Snaží se omezit plýtvání potravinami

2 minuty radosti
Dvojice vědců v univerzitním pivovaru. Vlevo Milan Geršl a vedle něj Tomáš Gregor. Foto: MENDELU

Zužitkovat nespotřebované pečivo, které by jinak skončilo na skládce, se rozhodli vědci z Agronomické fakulty (AF) Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. Od začátku projektu připravili třicet receptur ležáku, teď se chtějí soustředit také na další druhy piva. Jedním z jejich cílů je omezit plýtvání potravinami.

„I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat,“ vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky AF. Vědci reagují na koncept cirkulární ekonomiky i snahy omezit co nejvíce plýtvání potravinami. Inspiraci našli v USA a Velké Británii, kde už podobným způsobem pivo vaří. „Když se v Americe připravují rauty nebo chlebíčky do letadel, používá se jenom vnitřní část toustů. Patky nikdo nechce, a proto je z ekonomických důvodů dávají do piva. Tousty jsou ale trochu jiná surovina a vzniká pivo, které je odlišné od toho klasicky českého,“ říká Geršl. Vědci si proto dali za cíl připravit recepturu klasického českého ležáku, který by se dal uvařit z různých typů chleba.

V rámci projektu vznikly dvě skupiny. Jedna vaří pivo čistě z nespotřebovaného pečiva, druhá používá chleba vlastnoručně upečený. Díky obsahu obilnin je možné pečivem nahradit část sladu. Uvařit pivo s náhradou části sladu přitom podle Tomáše Gregora z Ústavu technologie potravin AF není o moc náročnější než uvařit pivo klasickým způsobem. Za poslední dva roky připravili vědci třicet receptur českého ležáku, z toho dvě plánují do konce roku přihlásit jako užitný vzor. Ten by potom mohli využít velké i malé pivovary nebo samotní domovarníci. „Pokud by měl člověk doma dostatek surovin, mohl by si klidně ze zbytků pečiva ve spíži uvařit vlastní pivo,“ doplnil Gregor.

Zdroj: MENDELU

Související články

Zaručeně zlepší den

Vesmír už nikdy nebude jako dřív. Vědci přišli s přelomovým objevem

Mini domečky fascinují malé i velké. Česká Kamenice jich má celý park

Víčka od pitíček jako stavebnice. Česká firma přišla s originálním nápadem

Kočky milují své majitele. Nový výzkum potvrdil důležitost páníčka v jejich životech

Inspirativní rozhovor

Alžběta Blašková: Žít v symbióze se zvířaty je nádherné

Alžběta Blašková: Žít v symbióze se zvířaty je nádherné

Přečtěte si rozhovor s Alžbětou Blaškovou, zakladatelkou Útulku Tibet, která si vysloužila ocenění Laskavec 2021.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem

Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem

Putovat světem a životem doslova hlemýždím tempem nemusí být nutně na škodu. Zvolnit v dnešní…