Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vánoční hostina, která zachutná i planetě. Hodujte zodpovědně a s rozmyslem

6 minut radosti
Štědrovečerní pohoda neroste s množstvím jídla. Zdroj: Pexels

Recept na ohleduplné cukroví jsme vám už prozradili, a tak je nejvyšší čas posvítit si na štědrovečerní hodování. Místo bezhlavého nakupování jídla a vánočního obžerství se tentokrát můžeme vyživit dobrým pocitem a nadějí, že našemu životnímu prostředí trochu odlehčíme. Je to ten nejlepší dárek, který si jako lidstvo můžeme přát a dát.

Hoďte to na papír

Vše začíná ještě dávno před nákupem. Na chvíli se zastavte, zamyslete se a rozhodněte, jak se jako (vánoční) spotřebitel letos zachováte. Nejlepší pomůckou je přitom papír a tužka – sepište si přibližný harmonogram návštěv a seznam toho, co jim chcete nabídnout. Spočítejte všechny štědrovečerní strávníky a pokuste se odhadnout, kolik čeho bude opravdu potřeba. Vyhnete se tak nahodilým nákupům a vozíkům s potravinami, které jste původně vůbec koupit nechtěli, a vlastně pro ně nebudete mít využití.

Nezapomeňte také zkontrolovat, co už doma máte. Nákupní seznam by tak měl obsahovat jen to, co vám chybí a co během vánočních svátku opravdu s chutí sníte. Mějte přitom na paměti, že některé dny strávíte u blízkých, kteří vás jistě nenechají o hladu. Na dojídání zbytků z předešlého dne tak už dost možná nedojde.

Zodpovědným přístupem můžete jít příkladem i dětem. Zdroj: Pexels

Hurá na nákup

Při nákupu vsaďte raději na kvalitu než na kvantitu. Vyhněte se levným náhražkám, polotovarům i sladkým limonádám v plastových lahvích a raději vždy sahejte po nezpracovaných surovinách, ze kterých si výživné jídlo teprve uvaříte. BIO certifikace přitom může být příjemným bonusem. Na kvalitním, neošizeném jídle si mnohem více pochutnáte a nebudete mít potřebu se dojídat dalšími „blafy“. Přirozeně tak snížíte i riziko vánočních kil navíc.

Pokud je to možné, upřednostněte lokální prodejce a výrobce. Tím zároveň uděláte dobrý skutek – mnoho z nich nyní podporu opravdu potřebuje. Pro eliminaci zbytečných jednorázových obalů a plastů pak alespoň některé suroviny pořiďte v bezobalových obchodech.

Menu pro změnu

Na Štědrý den se vyplatí oprášit tradice, na které mnozí z nás už dávno zapomněli. Vyzkoušejte třeba celodenní půst a vyhlížejte pomyslné zlaté prasátko. Perfektně tak naladíte své chuťové buňky a z večeře budete mít mnohonásobně větší požitek.

Šanci dejte také tradičním pokrmům, jako je například houbový kuba. Vyzkoušet ale můžete i jiné rostlinné pokrmy, které jsou obecně považovány za šetrnější k životnímu prostředí než produkty živočišného průmyslu. Místo kapra nebo řízku si proto naservírujte třeba tofu, tempeh či seitan, nebo připravte domácí luštěninové karbanátky.

Pokud si však přece jen chcete dopřát rybu nebo jiné maso, dejte si při výběru obzvlášť záležet. Nejlépe přitom uděláte, když si potřebný počet porcí objednáte v místním farmářském obchůdku nebo u řezníka, kterému opravdu důvěřujete.

Návrat k tradicím bude pro mnohé zajímavou změnou. Zdroj: Pexels

Pošlete plýtvání k ledu

Zbytečnému plýtvání se vyhnete také správným skladováním, které zajistí, že jídlo vydrží déle poživatelné. Podle odborníků ze Zachraň jídlo se například v bramborovém salátu nejrychleji kazí čerstvá cibule. Raději ji proto zamíchejte jen do půlky salátu a až se spotřebuje, přidejte ji i do zbytku. Další možností je cibuli mírně povařit. Ať tak či tak, salát skladujte v chladu přikrytý potravinovou fólií.

Exotickému ovoci, které si na Vánoce často dopřáváme, naopak velký chlad nesvědčí. Ananas, banány, mango nebo kiwi proto nechávejte při pokojové teplotě. Jablka a hrušky můžete uložit do lednice, stejně jako jakékoliv naříznuté ovoce a ovocné saláty. Ty ale rychle zkonzumujte.

Zbytky cukroví, vánočky, ale i hlavních jídel pak schovejte do mrazáku. Rozdělte je na jednotlivé porce a dobře zabalte do sáčků či uzavíratelných krabiček. V lednovém shonu vám přijdou předpřipravené zásoby k duhu.

Kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni je ideálním dárkem pro začínající zero waste nadšence. Zdroj: zachranjidlo.cz

Bonusové tipy pro uvědomělé Ježíšky

Pokud si k Vánocům přejete zdravější planetu a sami jste už potřebné změny provedli, využijte příležitost inspirovat také vaše blízké. Zaměřte se na dárky, které jim pomohou s jídlem nakládat mnohem šetrněji k životnímu prostředí. Mohou to být znovupoužitelné obaly na jídlo, termohrnky a lahve, sáčky na ovoce nebo třeba poukaz do bezobalového obchodu.

Vánočním evergreenem jsou bezesporu knihy – i mezi nimi se najdou osvětové příručky nebo kuchařky, které rozšiřují obzory a učí s jídlem neplýtvat.

Originálním a bezodpadovým dárkem je také něco k snědku. Mohou to být s láskou vyrobené domácí zavařeniny, granola, vlastnoručně nasbírané a nasušené bylinky nebo třeba domácí bujón.

Související články

Zaručeně zlepší den

Naděje pro pacienty se závažným průběhem covidu. Vědci zjistili, které léky napomáhají zotavení

Zatočí s plevelem i cenou biozeleniny. V Opavě vznikl stroj, který slibuje revoluci v zemědělství

Dobrá zpráva pro ty, kteří prodělali koronavirus. Podle vědců získávají na několik měsíců imunitu

Jak motivovat děti k úklidu? Češi vymysleli hru, která domácí práce mění v zábavu

Inspirativní rozhovor

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.