Vánoce jsou svátky klidu, ale také jídla. Následky nezřízeného obžerství však vytouženou pohodu snadno zhatí, o rodinném rozpočtu a životním prostředí ani nemluvě. Zkuste to letos trochu jinak – pusťte se s námi do přípravy cukroví, po kterém zůstane jen dobrý pocit.
Zapomeňte na poučku, že čím víc druhů cukroví napečete, tím lepší jste hospodyňka. Raději na to jděte selským rozumem. Od každého člena rodiny zjistěte, bez kterých druhů cukroví si Vánoce neumí představit, a upečte jen ty. Možná si nakonec bohatě vystačíte třeba se čtyřmi nebo pěti.
Zbytečně to nepřehánějte ani s množstvím, zpravidla stačí poloviční dávka. Jednotlivé úkoly si také můžete rozdělit s maminkou, sestrou nebo kamarádkou – vy napečete perníčky, ona linecké a pak se rovným dílem podělíte.
Rčení, že se krása skrývá v jednoduchosti, je však platné i o Vánocích. Mnohdy totiž stačí vsadit na čerstvé či sušené ovoce nebo oříšky, které jsou na vánoční tabuli v záplavě cukrovinek vítanou změnou.
Jakmile je plán hotový, přichází čas vydat se na nákup potřebných ingrediencí. Do nákupního vozíku vkládejte opravdu jen to, co jste si předem napsali na seznam a nenechte se zlákat mnohdy zdánlivě výhodnými akcemi.
Nejlepší volbou je využít vlastní zdroje – například domácí vejce, marmelády či vlašské ořechy, nebo tyto potraviny získat od místních producentů, a ještě lépe v BIO kvalitě. Lokální suroviny, které k nám neputují přes půl zeměkoule, za sebou totiž zanechávají mnohem menší ekologickou stopu.
U přísad, které lokálně vypěstovat nelze, se zaměřte na férové podmínky při jejich zpracovávání – nápovědou vám bude mezinárodně uznávané označení fair trade.
A protože tentokrát budete péct cukroví méně, nemusíte se ostýchat si za kvalitní suroviny trochu připlatit. Na chuti i dobrém pocitu se vám to mnohonásobně vrátí.
Abyste předešli plýtvání, nezapomeňte udělat revizi domácích zásob. Pravděpodobně zjistíte, že už doma mnohé suroviny máte, a nové byste kupovali zbytečně.
Do některých pokrmů navíc můžete využít zbytky, které by byla škoda vyhazovat. Tipy na záchranářské recepty najdete například na webových stránkách organizace Zachraň jídlo. O Vánocích přijde vhod třeba recept na francouzský toast z vánočky nebo ovocné sušenky jakožto zdravější alternativa cukroví.
Snažte se předcházet také velkému množství odpadů z obalových materiálů. Vyrazte na nákup do bezobalového obchodu, nebo alespoň preferujte skleněné obaly před těmi plastovými a papírové před igelitovými. Následně je pečlivě vytřiďte.
Znehodnocení hotového cukroví pak předejdete správným skladováním. Dobře ho zabalte a uložte do chladu a temna. Případné přebytky rovnou odložte do mrazáku. Na jaře vám přijdou vhod, aby vám opět připomněly sváteční atmosféru.
Příprava cukroví je krásný rodinný rituál. Svolejte zájemce o pečení všech generací nebo zapojte zvídavé děti. Kromě rodinných příslušníků však můžete přizvat také kamarádky a kamarády, a vytvořit tak novou předvánoční tradici, na kterou se budete celý rok těšit.
Pokud vás pečení baví a nevíte, co si s přebytky počít, jednoduše nabídněte pomocnou ruku ostatním. Vaše služby jistě ocení ti, kteří jsou před Vánocemi zaneprázdnění, nebo si na domácí cukrařinu netroufají. Za pečení si naúčtujte symbolický poplatek, nebo si alespoň nechejte proplatit suroviny.
Vánoce však přejí i dobrým skutkům. Máte-li chuť jeden udělat, upečte cukroví na vlastní náklady a rozdávejte – kolegům v práci, osamělému sousedovi, azylovým a dětským domovům nebo třeba domovům pro seniory.
Pro inspiraci nemusíte chodit daleko. Projekt s názvem Smysluplné Vánoce, který má na svědomí Lucie Barošová z Brna, se letos uskuteční už potřetí. Na darovaném a zodpovědně upečeném cukroví si tentokrát pochutnají klienti brněnského Domova pro seniory Naděje, kteří si přáli druhy bez ořechů a mandlí.
Kromě toho se však Lucie obejde také bez dalších surovin, které považuje za problematické z hlediska ekologie. Jako členka Koalice proti palmovému oleji se totiž zaměřuje na osvětu, jak na pečení bez ztužených tuků a nekvalitních čokolád. Ve spolupráci s kulinářským fotografem Vítkem Mádrem dokonce napsala kuchařku Tradiční recepty vánočního cukroví bez palmového oleje, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma.
Tradici Smysluplných Vánoc pak založila spolu s filmovým producentem Jenem Šternem, který také sponzoruje nákup potřebných surovin. „Je radost péct pro dobré lidi a podělit se s nimi o stejné dobroty, které budou při Štědrém večeru i na našem stole. Do cukroví se podle mě mají přidávat nejen kvalitní suroviny, ale hlavně láska,“ prozrazuje Lucie Barošová.
První rok přitom rozdávala cukroví prodejcům dobročinného časopisu Nový prostor. Loni zase potěšila klienty azylového domu pro matky s dětmi v Hamrech na Hlinsku. Tehdy pekla několik druhů cukroví přímo na místě, což ocenily zejména děti, které se nadšeně chopily vykrajování. „Byli to takoví čiperové. Moc ráda na to vzpomínám. Loni jsem také překonala osobní rekord a napekla jsem celkem 37 druhů,“ dodává Lucie, kterou pozitivní ohlasy na její iniciativu i osvětu velmi těší.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to
Lákala vás někdy představa, že si prostě sbalíte batoh a vyrazíte na druhý konec světa? Autorka…