Statistiky tvrdí, že třetina veškerého jídla na světě se vyhodí nebo jinak znehodnotí. Ukazují taky, že dánské společnosti není tento problém lhostejný. Díky sérii opatření vyplýtvali zdejší občané za posledních pět let o 25 procent méně potravin než předtím.
Dánsko vsadilo na několik v zásadě jednoduchých kroků, které podchycují hlavní příčiny plýtvání a zbytečného vyhazování potravin. Řetězec tamějších supermarketů například přestal nabízet větší množství zboží za výhodnější cenu. Banány získaly samolepku „take me I am single“ a po čase se množství těch vyhozených snížilo o neskutečných 90 procent.
Celkově se změnil přístup k potravinám, kterým hrozí vyhození. Řada restaurací vyprodává večer zbylá jídla za zlomek ceny. Otevírají se také obchodní řetězce Wefood, které nabízejí výhradně prošlé zboží, přičemž výtěžek z prodeje navíc putuje na charitu. Ke změnám ve velké míře přispěla organizace Stop Spild Af Mad.
Zdroj: independent.co.uk
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp
Den za dnem žijeme své životy, jak jsme zvyklí. Bohužel někdy musí přijít rána osudu, aby nás…