Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V Dánsku snížili za 5 let množství vyhozeného jídla o čtvrtinu

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Dollarphotoclub

Statistiky tvrdí, že třetina veškerého jídla na světě se vyhodí nebo jinak znehodnotí. Ukazují taky, že dánské společnosti není tento problém lhostejný. Díky sérii opatření vyplýtvali zdejší občané za posledních pět let o 25 procent méně potravin než předtím.

Dánsko vsadilo na několik v zásadě jednoduchých kroků, které podchycují hlavní příčiny plýtvání a zbytečného vyhazování potravin. Řetězec tamějších supermarketů například přestal nabízet větší množství zboží za výhodnější cenu. Banány získaly samolepku „take me I am single“ a po čase se množství těch vyhozených snížilo o neskutečných 90 procent.

Celkově se změnil přístup k potravinám, kterým hrozí vyhození. Řada restaurací vyprodává večer zbylá jídla za zlomek ceny. Otevírají se také obchodní řetězce Wefood, které nabízejí výhradně prošlé zboží, přičemž výtěžek z prodeje navíc putuje na charitu. Ke změnám ve velké míře přispěla organizace Stop Spild Af Mad.

Zdroj: independent.co.uk

Související články

Zaručeně zlepší den

Brněnští studenti vymysleli chytrý skleník. Zjednoduší pěstování zeleniny a pomůže proti suchu

Mladší o pět let? Podle vědců je možné omládnout díky speciálnímu cvičení

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Inspirativní rozhovor

Zero waste je pro mě návrat ke kořenům, říká ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková

Zero waste je pro mě návrat ke kořenům, říká ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou firmy Bezobalu Veronikou Nováčkovou.