Statistiky tvrdí, že třetina veškerého jídla na světě se vyhodí nebo jinak znehodnotí. Ukazují taky, že dánské společnosti není tento problém lhostejný. Díky sérii opatření vyplýtvali zdejší občané za posledních pět let o 25 procent méně potravin než předtím.
Dánsko vsadilo na několik v zásadě jednoduchých kroků, které podchycují hlavní příčiny plýtvání a zbytečného vyhazování potravin. Řetězec tamějších supermarketů například přestal nabízet větší množství zboží za výhodnější cenu. Banány získaly samolepku „take me I am single“ a po čase se množství těch vyhozených snížilo o neskutečných 90 procent.
Celkově se změnil přístup k potravinám, kterým hrozí vyhození. Řada restaurací vyprodává večer zbylá jídla za zlomek ceny. Otevírají se také obchodní řetězce Wefood, které nabízejí výhradně prošlé zboží, přičemž výtěžek z prodeje navíc putuje na charitu. Ke změnám ve velké míře přispěla organizace Stop Spild Af Mad.
Zdroj: independent.co.uk
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem
Putovat světem a životem doslova hlemýždím tempem nemusí být nutně na škodu. Zvolnit v dnešní…