Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V Česku odstartoval projekt sdílených komunitních lednic

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: RUBIKON Centrum

Předcházet plýtvání potravinami, a zároveň pomoct lidem, kteří nemají jídla dostatek. Takový je cíl nového projektu komunitních chladniček pod názvem Bezezbytku. Iniciátorem je firma Samsung, která chce k programu časem přidat i vzdělávací workshopy.

Do lednice může nadbytečné jídlo v dobrém stavu vložit každý, kdo patří k dané komunitě. Může jít o čerstvé ovoce, pečivo, jogurty, sýry, konzervy nebo další balené potraviny. „Na obsah veřejné lednice bude dbát koordinátor, který bude kontrolovat, zda jsou potraviny v lednici v pořádku a bez problémů poživatelné,“ uvedla manažerka projektu Veronika Doubnerová.

První lednice už zahájila svůj provoz v Komunitním centru Kotlaska. „Rádi jsme se zapojili do projektu proti plýtvání potravinami. Jídlo, které by skončilo v koši, bude dále sloužit dobré věci. Může podpořit lidi, kteří Kotlasku navštěvují a nemají přístup ke kvalitním potravinám,“ pochválila projekt Dagmar Doubravová z centra Kotlaska. Do léta přibudou další dvě chladničky na Žižkově a v Holešovicích. V Česku se už dříve objevily tzv. veřejné lednice. Ne vždy ale fungovaly podle očekávání, novému projektu by mohl pomoct právě onen komunitní ráz.

Související články

Zaručeně zlepší den

Brněnští studenti vymysleli chytrý skleník. Zjednoduší pěstování zeleniny a pomůže proti suchu

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Mladší o pět let? Podle vědců je možné omládnout díky speciálnímu cvičení

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Inspirativní rozhovor

Zero waste je pro mě návrat ke kořenům, říká ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková

Zero waste je pro mě návrat ke kořenům, říká ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková

Přečtěte si rozhovor se zakladatelkou firmy Bezobalu Veronikou Nováčkovou.