Obyčejný chléb patří mezi suroviny, kterými se nejvíc plýtvá, a lidé ho běžně vyhazují. I tvrdý chleba má ale řadu využití. Dokonce z něj lze vyrobit pivo. Inspirování anglickým pivovarem tak učinili na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.
Už jen mít vlastní pivovar je pro fakultu netradiční, natož v něm vařit pivo z chlebových přebytků. Nicméně Univerzitní minipivovar Zemědělské fakulty nefunguje jen pro potěšení, ale i kvůli výzkumu a možnostem výuky v oblasti pivovarnictví. Studenti v něm často připravují i různé experimentální verze piv, to chlebové k nim nepochybně patří. Pro jeho výrobu bylo zapotřebí deset kilo tvrdého šumavského chleba.
Pivo bylo připraveno speciálně pro happening iniciativy Zachraň jídlo, která pod názvem Disco salát připravila kilogramy salátu ze zachráněné zeleniny. A to není jediná dobrá zpráva, kterou svět piva přinesl. V Leedsu například zvládli vyrobit pivo bez odpadu, Češi zase letos uvařili první probiotické pivo na světě.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Mnich, který prodal své ferrari, vás vytrhne ze zběsilé jízdy životem
Za peníze si štěstí nekoupíš. Pracovní úspěchy nepředčí rodinné zázemí. Radost se skrývá v …