Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V Budějovicích uvařili pivo ze ztvrdlého přebytečného chleba

2 minuty radosti
Zdroj fotografií: Eva Špírková

Obyčejný chléb patří mezi suroviny, kterými se nejvíc plýtvá, a lidé ho běžně vyhazují. I tvrdý chleba má ale řadu využití. Dokonce z něj lze vyrobit pivo. Inspirování anglickým pivovarem tak učinili na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Už jen mít vlastní pivovar je pro fakultu netradiční, natož v něm vařit pivo z chlebových přebytků. Nicméně Univerzitní minipivovar Zemědělské fakulty nefunguje jen pro potěšení, ale i kvůli výzkumu a možnostem výuky v oblasti pivovarnictví. Studenti v něm často připravují i různé experimentální verze piv, to chlebové k nim nepochybně patří. Pro jeho výrobu bylo zapotřebí deset kilo tvrdého šumavského chleba.

Pivo bylo připraveno speciálně pro happening iniciativy Zachraň jídlo, která pod názvem Disco salát připravila kilogramy salátu ze zachráněné zeleniny. A to není jediná dobrá zpráva, kterou svět piva přinesl. V Leedsu například zvládli vyrobit pivo bez odpadu, Češi zase letos uvařili první probiotické pivo na světě.

Související články

Inspirace

Zachraň jídlo rozdalo metrák ovoce, které by jinak přišlo vniveč

Inspirace

Zachraň jídlo uvaří polévku z plodin získaných paběrkováním

Byznys

K antiplastové kampani se v Praze připojily první velké firmy

Inspirace

Brno se stává rájem bezobalového nakupování

Zaručeně zlepší den

Tito opeřenci navštěvují česká krmítka nejčastěji. Známe výsledky ptačího sčítání

Revoluce v létání. Nizozemci poprvé použili syntetické palivo, pomůže zachránit planetu

První domácí vodíková baterie zásobí domácnost obnovitelnou energií. Zvládne až dva dny bez proudu

Houby jako nevídaní pomocníci. Nový objev potvrdil jejich výjimečnost