Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V Budějovicích uvařili pivo ze ztvrdlého přebytečného chleba

2 minuty radosti
Zdroj fotografií: Eva Špírková

Obyčejný chléb patří mezi suroviny, kterými se nejvíc plýtvá, a lidé ho běžně vyhazují. I tvrdý chleba má ale řadu využití. Dokonce z něj lze vyrobit pivo. Inspirování anglickým pivovarem tak učinili na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Už jen mít vlastní pivovar je pro fakultu netradiční, natož v něm vařit pivo z chlebových přebytků. Nicméně Univerzitní minipivovar Zemědělské fakulty nefunguje jen pro potěšení, ale i kvůli výzkumu a možnostem výuky v oblasti pivovarnictví. Studenti v něm často připravují i různé experimentální verze piv, to chlebové k nim nepochybně patří. Pro jeho výrobu bylo zapotřebí deset kilo tvrdého šumavského chleba.

Pivo bylo připraveno speciálně pro happening iniciativy Zachraň jídlo, která pod názvem Disco salát připravila kilogramy salátu ze zachráněné zeleniny. A to není jediná dobrá zpráva, kterou svět piva přinesl. V Leedsu například zvládli vyrobit pivo bez odpadu, Češi zase letos uvařili první probiotické pivo na světě.

Související články

Inspirace

Zachraň jídlo rozdalo metrák ovoce, které by jinak přišlo vniveč

Inspirace

Zachraň jídlo uvaří polévku z plodin získaných paběrkováním

Byznys

K antiplastové kampani se v Praze připojily první velké firmy

Inspirace

Brno se stává rájem bezobalového nakupování

Zaručeně zlepší den

Říkáte svým psům, že je máte rádi? Podle nové studie vám zvířata rozumí

Z ruiny hradu Hartenberg se díky nadšencům stala vyhledávaná památka

Vědci úspěšně otestovali vakcínu, která zastaví postup Alzheimerovy choroby

Jak na prevenci rakoviny prsu? Přečtěte si 9 tipů na zdravá prsa od neziskovky Loono

Inspirativní rozhovor

Díky klientům poznávám sama sebe, říká pracovnice centra pro lidi bez domova

Díky klientům poznávám sama sebe, říká pracovnice centra pro lidi bez domova

Přečtěte si rozhovor se studentkou, která pracuje v brněnském Kontaktním centru pro lidi bez domova.