Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Pandemie jako překážka nebo výhoda? Najít si práci nebude pro mladé problém

Ilustrační foto: Pexels

Černé scénáře o budoucnosti dospívajících, kteří si v důležitých momentech studia museli vystačit s distanční výukou, už zazněly nejednou. Složitá situace nepochybně nezůstane bez následků, podle expertky na oblast zaměstnanosti Martiny Rašticové ale mohla pandemie studentům v lecčems taky pomoct. Generaci jako takovou hrozivá budoucnost na trhu práce nečeká.

„Nemyslím si, že mladá generace bude nedovzdělaná, rozhodně ne plošně. Pravděpodobně to bude obtížnější pro některé odborné profese, které potřebují výcvik v terénu, nicméně lidé a obzvlášť mladí lidé se učí všude, tedy nejen ve škole,“ zdůrazňuje Martina Rašticová, která působí na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Výjimečná situace podle ní nabídla studentům spoustu podnětů a zkušeností do celoživotní výbavy. Čelili krizi, museli být flexibilní a přizpůsobovat se nastalé situaci, dostali příležitost více se věnovat oblastem, které je skutečně zajímají.

Ročníky 2000–2002 mohla pandemie obohatit i v oblasti vztahů. „Do budoucna si budou více vážit setkávání s ostatními. Za krize ale přitom poznali více sebe, své kamarády, spolužáky. Mohou se orientovat také podle toho, kdo jak reagoval na pandemii, soucítil s ostatními a respektoval nebo nerespektoval nařízená opatření,“ říká Rašticová. Potenciální riziko vidí do budoucna v takzvaném digital divide – trendu, který může společnost rozdělovat na základě přístupu k technologiím a digitální gramotnosti.

Související články

Zaručeně zlepší den

Blíží se konec palmového oleje? Vědci našli zdravější a zelenější alternativu

Jak pomáhá AfaSlovník lidem s afázií, ale i jinými poruchami řeči

Vědci našli způsob, jak znovu použít jednorázové roušky

Vědci konečně znají genetickou příčinu lupusu. Objev umožní vývoj účinné léčby

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Čtenáři, vrať se motivuje lidi, aby dali čtení opět šanci

Inspirace z knihovny: Čtenáři, vrať se motivuje lidi, aby dali čtení opět šanci

Četba knih je jednou z nejstarších volnočasových aktivit. Jejím prostřednictvím lze zprostředkovat…