Gurmáni už nebudou muset sahat po solničce, když budou potřebovat dochutit jídlo. Japonští vědci totiž vyvinuli jedinečné hůlky, které zesilují slanost jídla, aniž by se do něj přidávala sůl. To by mohlo výrazně usnadnit život lidem, kteří musí dodržovat dietu s nízkým obsahem sodíku.
K simulaci slanosti se používá slabý elektrický proud, který je sotva znatelný. Díky němu dochází k přenosu iontů sodíku z jídla do úst. Proud prochází náramkem, který musí mít konzument jídla na zápěstí. „Slanost můžete cítit, když si vložíte jídlo do úst pomocí těchto hůlek nebo když je přitlačíte k jazyku,“ uvedl autor vynálezu Hómeie Mijašitu.
Novinka uleví mnoha Japoncům. V této asijské zemi totiž trápí vysoký tlak v důsledku nadměrného příjmu soli přes 25 procent populace, a tak je obsah sodíku v potravinách pro mnohé problémem. Vzdání se soli nebo její výrazné omezení však může způsobovat nevýraznou chuť jídla. Speciální jídelní hůlky by mohly tento problém vyřešit.
Autorský článek Gabriely Brázdové s využitím informací z Vice
Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?
Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem
Putovat světem a životem doslova hlemýždím tempem nemusí být nutně na škodu. Zvolnit v dnešní…